Målet till 2020: 1000 nya jobb

Fler jobb, fler studenter och en mer inkluderande region. Det är kommunens nya målsättning för framtiden. Målen ska nås genom bland annat ökad samverkan.

KOMMUNSTRATEG. Lars Bäckström.

KOMMUNSTRATEG. Lars Bäckström.

Foto: Tim Andersson

Kiruna2016-05-11 22:23

– Det är stort att politiken har gått ut och bestämt sig för den här satsningen. Nu gäller det för oss att ställa om det som behöver ställas om hos oss på kommunen, så vi kan locka fler företag och fler investeringar, säger Lars Bäckström, kommunstrateg.

Under två dagar har Space Innovation Forum pågått i Kiruna, där branschfolk från rymdindustrin har träffats för att tillsammans utveckla Kiruna som rymdstad. Och rymden är en del i kommunens tillväxtsatsning.

– Rymden pekades ut som en viktig basnäring för Kiruna år 2013. Vår målsättning är att bland annat stärka rymdindustrin i kommunen. Vi vill få hit fler företag och även fler investeringar, säger kommunstrategen och fortsätter:

– 1000 nya jobb kommer inte att komma enbart från rymdverksamhet, utan även från andra sektorer som inte är direkt knutna till gruvindustrin.

Förutom målsättningen om 1000 nya jobb finns två tydliga mål till; öka antalet helårsstudenter i Kiruna till 400 samt att bli en inkluderande region för alla. Målen ska vara uppnådda 2020, det vill säga om endast fyra år.

– Redan i höst har vi studentbostäderna klara. Och den här inriktningen ger väldigt tydliga signaler, vi satsar på att bredda Kiruna, säger Stefan Sydberg (M), vice kommunalråd.

Hur mycket pengar kommer kommunen gå in med?

– I dagsläget handlar det inte främst om pengar. Många kommuner är generellt sett dåliga på att sälja och visa vilka fantastiska möjligheter som finns här, säger Lars Bäckström och fortsätter:

– Men kommunen bygger också bostäder som är ett måste för att kunna flytta hit och starta en verksamhet.

Målen har gemensamt tagits fram av politikerna i Norrskensalliansen. Arbetet har dock påskyndats på grund av den senaste tidens neddragningar från LKAB.

–  Oavsett hur länge gruvan är öppen så kommer den någon gång att stänga och då kan inte Kiruna stå helt oförberett, säger Stefan Sydberg.

Hur ska ni nå de här målen?

– Främst genom ökad samverkan, arbeta för att etablera till exempel fler rymdföretag. Se till att det finns studentbostäder, men även bli bättre på att visa upp vad vi har. Livskvaliteten, närheten till naturen och så vidare, säger Lars Bäckström, kommunstrateg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om