Målet: Sno tomten från Rovaniemi

Målet för tomteföretagarna i Karesuando står klart – ta över positionen som ledande tomtedestination från finska Rovaniemi. På svenska sidan ser man positiva effekter när turisterna går över bron, men verksamheten är inte helt okontroversiell.

Karesuando församling på svenska sidan får ett välkommet tillskott i och med att man anordnar julsång för de engelska turisterna. Dessutom ger de bra kollekt, enligt kyrkoherden.

Karesuando församling på svenska sidan får ett välkommet tillskott i och med att man anordnar julsång för de engelska turisterna. Dessutom ger de bra kollekt, enligt kyrkoherden.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2013-11-23 07:00

– Vårt mål är att interagera med lokalbefolkningen för att kunna expandera. Vi känner ett stort stöd, säger Penny Zaglaridou, chef för Santa safaris svensk-finska verksamhet.

Snackis

I veckan invaderades byn, på båda sidor av gränsen, av årets första flygplanslast med tomtesugna britter.

Tidigare har det här varit en heldöd tid vad gäller turismen i området. Nu ser man brittiska turister överallt – i röda och blåa skoteroveraller går de omkring, med ovana steg i rejäla kängor. Inte ett moln i sikte, rosaskimrande himmel och 20 grader kallt.

Sedan Santa safari group, ett engelskt bolag med svenska och finska dottebolag, etablerade sig i finska Karesuando har ”engelsmännen” varit en ständig snackis i byn. ”Engelsmännen” är i Karesuando synonymt med Santa safari. Nästan all personal flygs in från England och övriga Europa, och en del upprördhet har funnits kring att få bybor har anställts.

Svensk tomte

Penelope Zaglaridou är baserad i London. När NSD kommer till Davvi hotel, basen för verksamheten i finska Karesuando, är hon på plats.

Hon menar att servicekulturen bland befolkningen i området inte är på topp, och att det är därför man tar in personal utifrån. Eller som hon uttrycker det, de är inte "cultured" (ungefär "bildade" på svenska) för att arbeta som städpersonal.

– Däremot köper vi mycket varor och tjänster av lokala leverantörer. Bussbolaget är från Kiruna och så hyr vi tre hus i Karesuando. Det handlar om miljoner till svenska leverantörer, säger Penelope Zaglaridou.

Åtminstone en anställd kommer från svenska Karesuando. Det är självaste tomten. ”Europas bästa” enligt Zaglaridou, med naturligt skägg och hela paketet.

"Som Disneyland"

Vad gäller Rovaniemis tomteland, som lockat turister i åratal, säger Zaglaridou att Karesuando är av en helt annan klass.

– Rovaniemi har blivit för kommersiellt, som Disneyland. Vi är annorlunda. Här är tyst och autentiskt. Våra tomtar har riktiga skägg, och familjerna får träffa dem i enrum, säger Penelope Zaglaridou.

Samtidigt som hon beskriver allt det fantastiska med Karesuando tittar hon ut genom fönstret och sveper med handen över landskapet. Utanför skiner en blek novembersol. Träden är täckta av rimfrost. ”Magiskt” som familjen Kelly-Jordan uttrycker det.

Cola-reklam

De kom till Davvi hotel igår kväll. Från Ashford, England till - Karesuando. Varför skulle man vilja göra en sådan resa?

– Det här är ett riktigt ”winter wonderland”. Helt magisk stämning. Sen känns det verkligen som man är mitt ute i ingenting, och det är så vi vill ha det. Man vill komma bort från det som är allt för kommersiellt, säger Gareth Kelly.

Främst har de kommit för tomtens skull. Gareth berättar att dottern Jasmin, 5, har varit helt tagen av alla upplevelser sen de kom. Hittils har de hunnit med en huskytur, och senare på eftermiddagen väntar ett besök till den svenska sidan.

– Jag har hört att Karesuando kyrka har varit med i en Coca cola-reklam, så den måste man ju kolla in, säger Gareth Kelly.

"Nationaldräkt"

På matstället i Karesuando, som samtidigt är café och matbutik, sitter kyrkoherden Sven-Åke Nilsson och fikar i stillsamhet. Skyltar i butiken talar om att en ny leverans av renkött just ankommit.

– Visst är det bra för bygden att de här engelsmännen har kommit. De rödblåa overallerna är ett säkert tecken, lite av deras nationaldräkt här i Karesuando, säger Sven-Åke Nilsson.

Kyrkan har i samarbete med Santa safari anordnat sång av ”Christmas carols”, julsånger, och gudstjänst på engelska i Karesuando kyrka. För besväret får församlingen betalt av företaget. Vaktmästare och kyrkomusikant måste ju finnas på plats. Dessutom ger engelsmännen ordentligt med kollekt. Men hur mycket det ger i övrigt är kyrkoherden lite tveksam kring.

– Problemet är att inga som jobbar där kommer från trakten. Varken på svenska eller finska sidan, säger Sven-Åke Nilsson.

Äventyrliga säsongare

Platsen där all magi ska ske är Marijavaara, 25 minuter utanför finska Karesuando. Här bor Karesuandoversionen av tomten, i alla fall enligt Santa safari.

En liten timrad stuga, mitt i skogen, några minuters skotertur från den slingrande skogsvägen. Hit ska turisterna slussas, familj efter familj, på rensläde.

Här kommer de flesta av tomtens hjälpredor från Storbritannien. Det är Skottland, Wales och England. Och en australiensare. Alla är unga och äventyrliga (”bergsklättrare, kanotister, seglare” som en säger). De bor i husen som Santa safari hyr på svenska sidan.

Michelle McDonald, Sinead Healy och Rebecca Oliver kom till Karesuando förra veckan och har jobb som tomtenissar till mitten av januari. Michelle Mcdonald var på väg till Italien för att säsongsarbeta i Alperna när hon hittade annonsen för jobb i Lappland.

– Det kan inte bli mer vintrigt än så här. Varje gång jag tittar ut genom fönstret slås jag av hur vackert det är, säger Michelle McDonald.

När NSD är på besök håller förberedelserna på för fullt inför tomtens ankomst dagen efter. De har slagit in hundratals små presenter av trä, dekorerat granen och slagit in tomma kartonger till dekoration. Soffan där tomten ska sitta är belamrad av julpynt. I ett hörn sprakar en brasa, och rutorna är immiga.

Långa dagar väntar framöver, med en stadig ström av engelska barn som ska få sina önskningar uppfyllda i tomtens nya territorium. Karesuando.

Santa Safari group

- Bolaget driver Davvi hotel och Milinmaja Restaurant and Cabins på finska sidan av Karesuando, och Arctic Star hotel på den svenska sidan. I verksamheten finns också bland annat en huskyfarm. Totalt har man cirka 110 anställda.

- Finska bolaget Santa Safari Oy registrerades hos finska Patent- och registerstyrelsen i november 2007 med bas i Enontekiö.

- Santa Safari Limited company är en registrerad parallellfirma.

- Santa Safari Sweden AB bildades i juni 2011. Bolaget har inga anställda och är inte heller registrerat som arbetsgivare. För år 2012 gjorde man en förlust på 53 000 kronor.

Källa: Patent- och registerstyrelsen, Santa safari och Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!