– Går allt i lås och fler byggprojekt kommer igång blir det spaden i marken redan 2018, säger Peter Salomonsson.
I slutet av förra året blev markanvisningsavtalet mellan kommunen och Skanska, som vill bygga det nya hotellet i stadskärnan, klart. Ett team med anställda från Skanska respektive Scandic arbetar nu allt mer aktivt med förprojekteringen.
– Man gör förprojekteringen för att själv kunna kalkylera affären. Den måste Scandic och Skanska komma överrens om. Det är ett arbete som pågår, säger Peter Salomonsson.
Han tror att parterna bör vara överens innan sommaren.
– Sedan ska man hitta en tagare, en aktör som ska äga fastigheten. Det blir inte Skanska och inte Scandic hotels - vi är en hyresgäst. Men det är ganska tryggt om du har en hyresgäst som heter Scandic hotels, fortsätter Peter Salomonsson.
Han syftar på ett en så stor hotellkedja som Scandic har möjlighet att skriva långa hyresavtal - vilken fastighetsägare ofta efterfrågar.
Och Peter Salomonsson är inte orolig vad gäller möjligheterna att hitta en tagare.
– Nej, det är jag inte. Samtidigt måste man vara överens om tidplanen i nya Kiruna så att man ser att det verkligen börjar hända saker. Men det är också en signal till övriga att Scandic och Skanska ska vara så förberedda som möjligt så att vi kan gå i mål i tid. Men det kräver att övriga aktörer också håller tidplanen, fortsätter han.
Det är ingen idé att få klart det nya hotellet redan 2020 om det bara är stadshuset, kulturhuset och hotellet som kommer vara färdigt då. Något bostadskvarter, fler projekt igång och ett par butiker som hunnit öppna behövs också, menar Peter Salomonsson.
Idag finns ett etablerat samarbete mellan Scandic och Folkets hus - som ju ska ersättas med ett kulturhus. Det projektet upphandlas nu. Peter Salomonsson berättar man på Scandic är nyfikna på vilken aktör som vinner.
– Det är jättespännande, säger han.
Ni vill ha ett liknande samarbete mellan nya hotellet och kulturhuset även i nya centrum?– Ja. Vi skulle önska en ännu större integration och att vi skapar en större och mäktigare mötesplats än vi har idag. Man hoppas verkligen att det blir en bra parter som förstår hur allt hänger ihop, säger Peter Salomonsson.
Ett större kulturhus innebär att större evenemang kan anordnas här. Det är förstås viktigt även för Scandic.
Scandic utgår från att man kommer driva de två hotellen parallellt en tid, som längst till år 2027. Det nya hotellet kommer att bli större än det befintliga. Det har 171 rum och kanske kan hotellet i nya centrum få så många som 250. Exakt hur högt det kan bli är oklart - flyget begränsar en del.
– Kiruna växer som turistdestination, vi är den starkaste turistdestinationen i hela norra Sverige. Ambitionen med ett större hotell och mer kapacitet är för att, återigen, utveckla turismen så att vi blir än mer slagkraftiga i framtiden.
Peter Salomonsson vet vad han vill se högst upp i nya hotellet.
– Kiruna förtjänar en riktig skybar och det är självklart att vi ska ha en sådan när vi har möjlighet att bygga, säger han.