Mäklare: "Trög flyttkedja i Kiruna"

Efterfrågan på såväl tomter som villor och bostadsrätter är större utbudet. "Det som behövs är bra tomter i attraktiva lägen med kommunalt VA", säger mäklaren Jonas Nilsson.

LITET UTBUD. Efterfrågan av bostäder överstiger vida antalet objekt på marknaden, enligt fastighetsmäklare Jonas Nilsson. Här med bostadskoordinatorn i Kiruna, Jenny Isaksson.

LITET UTBUD. Efterfrågan av bostäder överstiger vida antalet objekt på marknaden, enligt fastighetsmäklare Jonas Nilsson. Här med bostadskoordinatorn i Kiruna, Jenny Isaksson.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2015-10-28 07:00

Villapriserna i kommunen steg stadigt mellan år 2009 och 2013, för att därefter sjunka något.

I malmfälten hänger prisutvecklingen, föga överraskande, till stor del ihop med hur det går för LKAB.

– Marknaden håller andan när LKAB går dåligt, säger Jonas Nilsson.

Läs också: Kommunen vill få flyt i tomtkön

Förenklat har prisutvecklingen på andrahandsmarknaden, i kombination med ett lågt utbud, inneburit att intresset för nyproduktion ökat ordentligt under de senaste åren.

– Många är heller inte intresserade av att renovera ett gammalt hus utan vill ha en bra standard direkt. Och vill Kiruna,

Gällivare och Luleå öka sin befolkning, att folk från södra Sverige flyttar upp, måste man förstå att folk vill bo bra. Därför behövs bra tomter i attraktiva lägen, säger Jonas Nilsson.

Läs också: Akut brist på bostäder redan nu

Om bostadsutbudet vore större skulle kommunen också kunna få en större kassa.

– Kommunen går ju miste om kommunalskatt från arbetspendlare som kan tänka sig att flytta upp men inte hittar rätt lösning här, säger Jonas Nilsson.

Bland de som vill köpa villa eller bostadsrätt i Kiruna finns såväl blivande som växande familjer och äldre som vill bo i bättre anpassad bostad, med exempelvis hiss.

– För många yngre och familjer som bor smått idag och vill flytta till något större är det nästintill omöjligt att hitta något som passar. Och till de som vill bygga något eget finns inte många tomter i centrala staden. Nu söker sig många till utkanten av staden istället för att hitta bra, större tomter, säger Jenny Isaksson, koordinator på Jonas Nilsson Fastighetsförmedling i Kiruna.

Jonas Nilsson fyller i:

– Skulle vi ha 20 tomter i Jukkasjärvi skulle det bara smälla till. Där är efterfrågan på villatomter enorm.

Stadsflytten påverkar också vart bostdsspekulanterna riktar blicken.

– För en del av dem som söker bostad i centrala Kiruna innebär flytten ett orosmoment. Många har frågor om vad som ska hända, säger Jenny Isaksson.

Villor i Luossavaara, norr om den nuvarande stadskärnan, har tidigare varit dyrare än villor i Lombolo. Nu har prisskillnaden i börjat jämna ut sig, vilket delvis kan bero på att Lombolo kommer ligga nära stadens nya centrum, berättar Jenny Isaksson.

Jonas Nilsson tycker att hela plan- och byggprocessen tar för lång tid. Han vill att politiker och aktörer på nationell nivå ser över plan- och bygglagen i syfte att snabba på processen, bland annat genom att inskränka överklagningsmöjligheterna.

Han tycker också att kommunalpolitiker borde uppvärdera och prioritera arbetet med vatten- och avlopp och måste vara öppna för fler småskaliga VA-lösningar.

– Bostadsfrågan är en nationell angelägenhet med på den kommunala nivån behandlas den med brandslang, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om