Maja, 84, fick ett kärt återseende

För nästan 50 år sedan hamnade Maja Fjällborg och hennes familj i fokus när filmen "Hemma hos i gruvbygd" spelades in.I samband med filmfestivalen i Kiruna fick hon tillfälle att se filmen igen.

Maja Fjällborg, 84, fick se själv för 49 år sedan på vita duken under filmfestivalen i Kiruna.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Maja Fjällborg, 84, fick se själv för 49 år sedan på vita duken under filmfestivalen i Kiruna.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-11-14 06:00

Maja och Anders Fjällborg bodde i byn Puoltsa med sina fem barn när filmteamet dök upp för att skildra en gruvarbetarfamilj i fest och vardag.

Året var 1962 och i filmen får vi följa med Anders på arbetet i gruvan där dagbrottet ska stängas och all brytning ska flyttas ned under jord.

Familjen åker också in till Kiruna för att handla på Tempo och 16-åriga dottern Birgitta går på skoldans på realskolan och dansar till bandet The Shanes.

Utflyttade
Nu har familjen lämnat byn för många år sedan. Anders gick bort redan 1977, de fem barnen har flyttat söderut utom den yngste sonen Mikael som föddes efter filmen.

Maja har hunnit bli 84 år, men är klar i knoppen och kunde njuta av att få återse sitt hem och sin familj som det såg ut för 49 år sedan.

- Jag har inte sett filmen på många, många år, men det känns verkligen inte som det har gått så lång tid sedan den spelades in. Det känns mer som att det har gått tio år än nästan 50 år, säger hon.

Filmen hade digital nypremiär i samband med Arctic light filmfestival och ingick i ett årligt återkommande block med urval av kortfilmerna från Kirunas historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om