M-topp i Kiruna: "Sverige behöver nationellt grepp kring sjuktransport"

NSD träffade Camilla Waltersson Grönvall under hennes besök på Folkets Hus för att tala om vikten av centralisering, hur M vill arbeta med skillnader inom landsting och vad de vill göra för sjukvården om de vinner makten.

Två deltagare med lång erfarenhet av arbete inom Kirunas sjukvård var på plats och levererade tung kritik. En av punkterna var bristen på uppföljning.

Två deltagare med lång erfarenhet av arbete inom Kirunas sjukvård var på plats och levererade tung kritik. En av punkterna var bristen på uppföljning.

Foto: Oscar Magnusson

Kiruna2018-08-15 18:04

Sverige är i det absoluta bottenskicket bland Europas länder när det kommer till kötider till sjukvården. Under tiden de rödgröna har styrt landet har köerna fördubblats. Att slopa kömiljarden var ett ovedersägligt misstag.

Om moderaterna vinner valet är Camilla Waltersson Grönvall att vänta som nästa sjukvårdsminister. Waltersson är Moderaternas sjukvårdspolitiske talesperson och stycket ovan var budskapet hon hade med sig till Folkets Hus i tisdags när hon gästade Kiruna.

Under ett antal år har Sveriges vård präglats av centralisering. Kiruna är en av de orter som blivit lidande när bland annat BB har lagts ned. Är centralisering nödvändigt?

–  När det kommer till den högspecialiserade vården tror jag det är klokt att centralisera för att kunna erbjuda den bästa vården. I Sverige har vi idag så duktiga kirurger att ingen ska behöva drabbas av vare sig impotens eller inkontinens till följd av prostatacancer - ändå förekommer det. Det beror bland annat på att vi inte specialiserat vården tillräckligt.

Olika län har olika förutsättningar. Vad kan ni från riksnivå göra för landets regioner?

– Ta till exempel Norge där man har sjöräddningen som hjälper till vid sjuktransport. Vi måste också ta ett nationellt grepp kring sjuktransporter.

Den stora satsningen kallas kömiljarderna. Kömiljarderna var ett incitamentprogram där verksamheter som lyckas korta av köerna belönades med pengar. Waltersson avfärdar nuvarande socialminister Annika Strandhälls (S) kritik om att programmet bara fick personal att springa snabbare.

– När man tog bort kömiljarderna ökade köerna tillsammans med sjukskrivningsantalet inom personalen. Jag tror personal mår dåligt när de inte får ge vård i tid.

M vill införa tre kömiljarder om de vinner valet - men lära sig av första gången.

– Det fanns vissa undanträngningseffekter av de första kömiljarderna. Nu ska det även gälla återbesök, röntgen, rehab och laboratorium.

Men a och o för sjukvården stavas tillgång till kompetent personal. Där menar Waltersson att regioner måste vara en attraktiv arbetsgivare och tar Kiruna som exempel.

– LKAB är en väldigt attraktiv arbetsgivare. Där måste landstinget kliva fram. Vi vill göra det möjligt för sjuksköterskor att specialutbilda sig med bibehållen lön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!