Lyxhus med plats för fler

För tiotalet år sedan gick debatten het kring LKAB-chefernas bostadsförmåner.Nu provar LKAB att bygga om en stor chefslägenhet till ett flerfamiljshus.Om försöket slår väl ut kanske gräddhyllan snart är ett minne blott.

Det här huset har innehållit en enda lägenhet på 214 kvadratmeter. Nu byggs det om till flerfamiljshus. Tidigare var husen på området dedikerade LKAB:s högsta chefer. Men området håller på att ändra karaktär.

Det här huset har innehållit en enda lägenhet på 214 kvadratmeter. Nu byggs det om till flerfamiljshus. Tidigare var husen på området dedikerade LKAB:s högsta chefer. Men området håller på att ändra karaktär.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-02-07 06:00

På adresserna Villastigen och Linnéstigen nära Kyrkoskogen i Kiruna finns några av gruvstadens mest praktfulla villor.

Området vittnar om en annan tid då brukssamhället var uppbyggt enligt en tydlig hierarkisk ordning.

Fortfarande bor många av LKAB:s högsta chefer i Kiruna på de nämnda adresserna, men på nya villkor. Tidigare tilldelades de en bostad av företaget och skattade för den som bostadsförmån.

För tiotalet år sedan gjorde Skatteverket en revision där man ansåg att förmånsvärdet hade satts alldeles för långt.

Det ledde framtill ett uppmärksammat skattemål då ett 20-tal LKAB-chefer upptaxerades med sammanlagt 620 000 kronor.

Sedan dess har LKAB omvandlat tjänstebostäderna till vanliga hyresrätter.

Nu får cheferna betala marknadsmässiga hyror för sitt boende. Det kan i vissa fall innebära hyror på uppåt 14 000 kronor i månaden för de allra största lägenheterna.

Villkor med fördelar
Men det finns även fördelar med att hyra enligt standardiserade villkor. Det säger Siv Aidanpää Edlert, vd vid LKAB bostäder (tidigare Fab).

- Nu behöver man inte lämna sin lägenhet när man slutar sin anställning vid LKAB. Numera är det bara 70 procent i området och 30-35 procent i hela beståndet som är aktiva LKAB-anställda. Folk byter jobb eller tar pension.

Det finns fler orsaker till att området kring Villastigen och Linnéstigen har börjat ändra karaktär.

Det är rekryteringsavdelningen vid LKAB som har första tjing på bostäderna. I första hand tilldelas lägenheterna till någon som värvas för en nyckelanställning.

Det behöver numera inte innebära en absolut topposition i företaget.

- Det kan handla om många olika yrkesgrupper där man har specialkompetens. Det har lett till en inflyttning av många barnfamiljer som har gjort området lite charmigare, säger hon.

Lyxdetaljer blir kvar
Ännu större kan förändringen bli om fler av de riktigt stora lägenheterna byggs om till flerfamiljshus.

Just nu pågår ett försök där ett hus på 214 kvadratmeter byggs om till två fortfarande ganska stora lägenheter. Lyxiga detaljer som kakelugn, öppen spis och bastu blir kvar, i alla fall i den ena lägenheten.

En orsak är att det har blivit svårare att hitta hyresgäster till de allra största lägenheterna - även i bostadsbristens Kiruna.

- Den här lägenheten hade stått tom ganska länge innan vi bestämde oss för att bygga om. Det stora orsaken är dock att vi vill tillföra fler bostäder, säger Siv Aidanpää Edlert.

När ombyggnaden är klar och hyrorna satta ska projektet utvärderas. Det är inte säkert att det är ett framgångsrecept. Siv Aidanpä Edlert kan redan nu konstatera att första försöket blev ganska dyrt.

- Det är mestadels fråga om gamla hus. Så fort vi börjar röra i dem måste vi se över hela ventilationen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om