Lyckan visste inga gränser

Lyckan visste inga gränser bland forskare och rymdstudenter i Kiruna när solen kröp under molnkanten strax före midnatt.
Klockan 00.04 blev Venus synlig framför midnattsolen.

Foto:

KIRUNA2012-06-06 01:25

Rymdentusiaster, astronomer och vanligt folk hade samlats i stora skaror på Luossavaaratoppen i Kiruna.

Institutet för rymdfysik och Rymdgymnasiet bjöd in till ett event med korvgrillning och möjlighet att se projiceringar via teleskop.

Plötsligt syntes planeten Venus som en liten kaksmula på solskivans övre högra hörn och allt var värt att hålla sig vaken för.

Venuspassagen är en stor astronomisk händelse som inträffar var lite drygt vart hundrade år, och då två gånger med åtta års mellanrum.

Senast det begav sig var alltså 2004 och nästa gång blir 2117 och 2125.

Ingen av de som såg fenomenet på Luossavaaratoppen i Kiruna kommer att vara med då. Därmed desto roligare att solen behagade att visa sig.

Särskilt med tanke på att dagen så långt hade varit mulen och till och med regnig.

- Man vet ju hur vädret i Kiruna är. Plötsligt kan det spricka upp och så är det sol. Men tidigare i dag när det regnade så tänkte man att vi skulle ha varit någon annanstans, säger rymdforskaren Gabriella Stenberg.

Hon tillägger.

- Man kan föreställa sig de stora expeditionerna förr i tiden då folk reste runt halva jorden och såg ingenting. Men det är en del av tjusningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!