I mars förra året tog Pirrko Törnqvist över ordförandeskapet i kvinnojouren i Kiruna. Då hade jouren 23 stycken medlemmar. För några veckor sedan när kvinnojouren hade sitt årsmöte fanns det inte en ledig stol i lokalen. Från 23 medlemmar till över 100 medlemmar på ett år är resultatet av ett envist fotarbete.
- När jag började leta nya stödmedlemmar så hämtade jag en bunt med inbetalningskort på banken som jag fyllde i. Sedan varje gång jag stod i kö på affären eller var ute på stan och började prata med någon så frågade jag om de visste vad kvinnojouren är och om de inte kunde tänka sig att bli en stödmedlem, berättar hon.
Fler medvetna
Det är inte bara i Kiruna som kvinnojourens medlemmar ökar. Enligt SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, så ökar antalet medlemmar i landets kvinno- och tjejjourer stadigt varje år. Pirrko Törnqvist tror att det beror på att kvinnors utsatthet är mycket mer synlig i dag.
- Det blir mer och större rubriker nu när en kvinna misshandlas eller mördas än det blev för fem år sedan. När det lyfts upp i media så får fler folk information om hur det faktiskt ser ut. Vi jobbade mer i det tysta förr men så är det inte längre, säger hon.
Nödvändiga pengar
Det ökade antalet medlemmar har för kvinnojouren i Kiruna inneburit mer pengar till verksamheten, vilket är helt nödvändigt enligt Pirrko Törnqvist.
- Det verksamhetsbidrag vi får från kommunen täcker de fasta utgifter som har med vår lägenhet att göra. Det täcker inget annat. Genom de här pengarna som vi fått in genom fler stödmedlemmar har vi nu kunnat fräscha upp vår lägenhet där skyddsbehövande kvinnor bor. Gardinerna hade hängt i tio år, vi hade inte ens en riktig duk på bordet utan det var ett lakan. Så det är skönt att kunna göra det lite mer ombonat då det faktiskt är kvinnor och barn som bor där, det är ju deras tillfälliga hem, säger hon.