Gruvraset orsakar fortsatt problem för LKAB

Snart tre år efter det rekordstora gruvraset i Kirunagruvan lider LKAB ännu av produktionstappet.

LKAB har problem att få fram tillräckligt med malm sedan det stora raset 2020. Nu har arbetet pausats i vissa brytningsområden.

LKAB har problem att få fram tillräckligt med malm sedan det stora raset 2020. Nu har arbetet pausats i vissa brytningsområden.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Kiruna2023-04-04 06:00

I maj 2020 skakades Kiruna bokstavligen talat av ett stort ras. Det nattliga skalvet i gruvan uppmätte rekordhöga 4,2 på den lokala skalan, ingen person kom till skada men anläggningar förstördes och området kallat Block 22 har inte kunnat börja brytas.

På grund av risk för nya liknande ras beslutade LKAB i slutet av 2022 att lämna en 600 meter bred pelare innehållande 90 miljoner ton järnmalm orörd i mitten av gruvan, ungefär en tiondel av det som finns kvar att utvinna ovanför dagens huvudnivå 1365 meter. Nu räknar LKAB med att ha brutit klart huvudnivån till 2040, tre år kortare än den tidigare prognosen.

LKAB:s produktionsdirektör Michael Palo förklarar att de delat gruvan i två delar för att minimera seismisk risk, som de kallar det. 

– Vi måste stanna av vissa brytningsområden för att andra ska komma ikapp. Det jobbar vi med nu och det gör att vi har en lite mer ansträngd situation, säger han.

LKAB har haft problem med förädlingen en längre tid. Pelletsverken går inte med full kapacitet och det har att göra med svårigheten att få fram tillräckligt med malm, men också på underhåll som sköts upp för att undvika stora underhållsstopp under coronapandemin.

– Våra anläggningar ovan jord gick inte bra ifjol. Vi sköt på en del underhållsstopp, hamnade i osynk och hade en mängd haverier. Nu har vi en del att ta ikapp under året och vi passar på att göra de jobben på anläggningarna som måste göra, säger Michael Palo.

Hur mycket påverkar det här er produktion?

– Det är för tidigt att säga i början av april. Vi tittar ju på årshjulet och de leveranser vi har åtagit oss. Vi kan ännu inte säga om det haft någon påverkan utan går mot vår budgeterade volym. Det återstår att se hur väl vi kan balansera med våra övriga gruvor. Vi får återkomma om det i kvartal två i så fall.

Lagerläget i Narvik är avgörande för intäkterna. Därför ser LKAB situationen med behov av underhåll på malmbanan som ett potentiellt större bekymmer. De har tvingats skrota många vagnar efter urspårningar och nya har beställts med leverans i höst, berättar Michael Palo.

– Vi har ett ansträngt logistikläge som är utmanande men vi ska väl räta ut det här under året tänker vi.

Hur problematiskt är läget?

– Det är tid vi har att jobba med för att vara tillbaka på full fart i Kiruna och kunna balansera upp det med Svappavaara, så det är varken mer eller mindre problematiskt än tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!