LKAB:s investeringar i Sverigetopp

LKAB gör investeringar för fem miljarder kronor i år och kommer att fortsätta att investera i samma takt de fem närmaste åren.Det innebär att LKAB står för en tiondel av de industriella investeringarna som sker totalt i Sverige i år.

Arkivbild: Scanpix

Arkivbild: Scanpix

Foto: FREDRIK PERSSON

Kiruna2010-10-04 05:00

Det är LKAB:s tidning Framtid som har låtit jämföra företagets investeringar mot det som sker i Sverige i övrigt.
Bo Sandén vid Statistiska centralbyrån, SCB, kan inte bekräfta för tidningen att LKAB verkligen har Sveriges högsta investeringsvolym, men konstaterar att det inte finns många konkurrenter i samma klass.
- Vi kan inte lämna ut några enskilda siffror, men de stora aktörer som kan vara med och tävla, som till exempel Volvo, har haft tuffa år i krisen.

Under de fem senaste åren har LKAB investerat 22 miljarder i sina egna produktionsanläggningar. Det har bland annat inneburit nya pelletsverk till Malmberget och Kiruna.
För närvande byggs nya huvudnivåer i gruvorna i både Malmberget och Kiruna samtidigt som man har startat brytning på Gruvberget i Svappavaara.

Samhällsomvandlingarna i Malmfälten innebär till exempel att LKAB bekostar bygget av nya bostadsområden i Gällivare samt bygget av ny järnväg i Kiruna.

LKAB uppger att man kommer att fortsätta investera i samma takt i minst fem år till. Det handlar bland annat om att öka produktionen av tonnaget färdiga produkter med 30 procent.
Ekonomidirektören Leif Boström säger till Framtid:
- Investeringarna gör vi för att långsiktigt säkerställa LKAB:s konkurrenskraft och öka vår tillväxt för att möta en ökande efterfrågan på en global marknad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om