I dag har LKAB inte en fullständig förteckning av vilka byggnader som spricker men ett flertal utreds för att fastställa orsaken till sprickbildningen för varje byggnad.
– Vi vill slå fast om det är gruvans påverkan eller inte. Det är många byggnader som vi kontrollerar efter att vi i november förra året gick ut med att vi ser naturliga sprickor, strukturer, i marken som indirekt påverkas av gruvbrytningen och att det är förklaringen till att Hjalmar Lundbohmsskolan och sjukhuset som ligger långt bort från gruvan ändå kunde påverkas, säger Anders Lindberg.
De byggnader som ligger inom deformationszonen har kontrollerats olika länge och man följer data med hjälp av utplacerad mätutrustning. Men LKAB har breddat undersökningsområdena. Även marken utanför påverkansområdet undersöks. LKAB kartlägger hur det ser ut under ytan.
– Prognosen visar markdeformationer för vanlig markpåverkan eftersom marken sjunker och dras i sidled mot gruvan. Vi vill se hur berget ser ut under staden och de naturliga sprickor som finns överallt i berggrunden. Några stora betongbyggnader som ligger längre bort har varit påverkade och vi vill kontrollera sprickorna där husen ligger längre bort och rakt ovanpå sprickorna som finns i berget.
Sjukhuset, Luossavaaraskolan, Parkskolan, gamla Domushuset (med gallerian där Café Oscar och Jeansbolaget fanns), Thulegården, Sporthallen, G:a badhuset, Gallerian (där pub och hotell finns), Malmia, Triangelskolan och ett antal andra fastigheter är påverkade av sprickbildning. Det är bara ett urval som kontrolleras. Listan är föränderlig och byggnader läggs till eftersom.
– Det är en lång lista med byggnader som vi bevakar. Luossavaaraskolan är ett exempel där vi ser utslag på våra mätplintar. Innan man upptäckt skador såg vi en förändring, gjorde en första besiktning och såg inga skador. Men mot slutet av 2023 upptäcktes de och det syntes i vår mätutrustning. Då är det hög sannolikhet att gruvan är orsak till skadorna men vi behöver få faktabaserad information.
Går det att dra någon slutsats av att Luossavaaraskolan ligger en bra bit bortanför gamla centrum och att den nu har sprickor?
– Sprickstrukturen i berggrunden går långt. Sjukhuset är ett exempel som ligger en bra bit från gruvan och vi trodde att det skulle bli påverkat 2030 men är det redan nu och har varit ett par år. Samma sak med Luossavaaraskolan, det är en sprickzon som sträcker sig och går under skolan. Den påverkas indirekt av gruvbrytningen. När de står ovanpå den här sprickan kan långa byggnader dras isär, tryckas ihop eller flytta sig i höjdled. Det blir skarvar mellan olika huskroppar som är i rörelse.
I dag finns cirka 500 befintliga mätplintar. Kontrollerna görs genom plintar i marken som skickar data via GPS men också genom sprickmätare på byggnader. Nu ska 116 nya placeras ut men man utökar även antal mätinstrument i byggnader.
– Det är många hus som vi kontrollerar och vi kommer att sätta ut mer mätutrustning. Vi försöker dels sätta ut dem så vi har ett heltäckande system och inget missas. Vi har i stort sett dragit ut punkter ungefär lika långt efter hela gruvan. Sedan måste vi se till att de är tillräckligt långt ut så vi med all säkerhet inte har missat några rörelser på grund av gruvan. Sätter vi dem för sent missar vi data, säger Lindberg.