LKAB:s ansökan för Kirunagruvan nekas: "Kafkaliknande"

LKAB vill bryta malmen snabbare och 2018 ansökte bolaget om en totalprövning av hela verksamheten i Kiruna. Nu har ansökan som gruvjätten började arbeta med för sju år sedan nobbats.

Mark- och miljödomstolen nekade LKAB:s ansökan på grund av brister gällande samrådet. LKAB sågar beslutet.

Mark- och miljödomstolen nekade LKAB:s ansökan på grund av brister gällande samrådet. LKAB sågar beslutet.

Foto: Maria Unga / Montage

Kiruna2021-10-12 16:39

Mark- och miljödomstolen hänvisar till brister i samrådet inför ansökan. Husägare med bergvärme eller som kan komma att lösas in fick ingen särskild inbjudan. 

Men bolaget menar att nästan alla Kirunas invånare är särskilt berörda och att alla bjudits in med annonser i NSD, Norrbottens-Kuriren och Kiruna Annonsblad. Informationen och samrådsunderlaget lades även ut på LKAB:s sajt.

LKAB har erbjudit sig att hålla kompletterande samråd med vissa husägare, men det har avfärdats. Nu tänker bolaget överklaga, och samtidigt börja om processen med en ny ansökan.

Miljöchefen Linda Bjurholt kallar det ett "systemhaveri".

– Vi flyttar ju stan, gruvans påverkan på samhället är något som alla som bor här lever med hela tiden. Vem i Kiruna är inte särskilt berörd? Domstolen avvisar vår ansökan på en formell grund som kan ifrågasättas både i sak och betydelse efter att vi har jobbat totalt sju år med den och kompletterat otaliga gånger. Nu måste vi börja om, det känns rent Kafkaliknande, säger hon.

LKAB är kritiska mot att domstolen förkastar sju års arbete med miljötillståndsansökan och flera utredningar för en detalj om hur de kallat till samråd.

Direktören för kommunikation och klimat, Niklas Johansson, säger att beslutet bekräftar deras farhågor om att nödvändiga omställningar är svåra att genomföra inom ramen för dagens system.

– Dagens oförutsägbara process där prövningens fokus ligger på formalia och processdetaljer, i stället för miljö- och samhällsnytta, är ett direkt hot mot våra ansträngningar att ställa om mot en hållbar framtid.

Det vill LKAB göra

• I juni 2018 ansökte LKAB om totalprövning av verksamheten i Kiruna för att modernisera och samla allt i ett tillstånd.

• Dagens tillstånd omfattar en maxproduktion på 30 miljoner ton råmalm i Kiirunavaara och 14,8 miljoner ton färdiga järnmalmsprodukter, men det vill LKAB med den samlade miljöprövningen kunna öka till 37 miljoner ton råmalm och 23 miljoner ton färdiga produkter.

• LKAB vill inte bryta mer malm men öka takten för brytning och förädling, en del i planen för klimatomställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!