Det finmalda järnmalmspulvret slig rullas till kulor och skickas in i pelletsverkets ugn. Där hettas det upp och blir till hårda pelletskulor.
– Det är lite grann som att baka, säger Markus Petäjäniemi, produktionsdirektör på LKAB om förädlingsprocessen.
I Kirunagruvan finns tre pelletsverk, KK2, KK3 och KK4 som tillsammans kommer upp i en produktion på 14,8 miljoner ton pellets per år. Det vill LKAB utöka till 16,2 miljoner ton per år och det ska genom effektiviseringar, inte nybyggnationer.
De nuvarande anläggningarna har hittills inte nyttjats till max på grund av malmbrist.
– Gruvorna har varit våran flaskhals. Vi har inte fyllt den kapacitet som finns inbyggda i våra verk. När vi nu öppnar nya gruvor i Svappavaara så får vi ett malmtillskott i Kiruna. Vi har kört malm från Kiruna till Svappavaara för att de ska producera fullt ut. Nu kan vi istället använda mer av Kirunamalmen i Kiruna och då öppnas en möjlighet att producera mer pellets, säger Markus Petäjäniemi.
Under 2013 har LKAB genomfört samråd med länsstyrelsen i Norrbotten, Kiruna kommun och Naturvårdsverket men också en utökad krets av förvaltningar, myndigheter och organisationer. Nästa steg blir att skicka in ansökan till mark- och miljödomstolen. LKAB räknar med att den processen kan ta upp till ett år.
Länsstyrelsen skriver i sitt beslut som kom den 1 oktober att den utökade produktionen kan antas medföra en betydande miljöpåverkan, och nämner också att LKAB stundtals har haft svårigheter med rökgasreningen och buller som det är redan nu.
– Att rena våra processgaser är något vi utvecklar vidare hela tiden och det är klart med en ökad produktion måste vi rena gaserna ännu mer. Men det ingår i ansökan att vi måste visa att vi klarar av det, gör vi inte det så kommer vi inte få några tillstånd, säger Linda Dahlström, miljöchef på LKAB.
jessica.rosengren@nsd.se, 0920 - 26 30 33