LKAB betonar vikten av medlemskontakt vid inlösen

LKAB vill träffa alla medlemmar för att informera dem. Föreningen säger nej. De anser att styrelsen och ombudet ska ha den uppgiften. Samtidigt är oron stark hos medlemmar som är pensionärer och som väntar på besked. "Vi vill ge informationen direkt", säger Linus Niva, avdelningschef för LKAB samhällsomvandling, Kiruna.

Bostadsrättsföreningen som är ensam kvar till förhandling.

Bostadsrättsföreningen som är ensam kvar till förhandling.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-11-06 06:00

En stark oro har vuxit bland medlemmar. Det finns en rädsla för att ersättningen inte räcker till en likvärdig bostadsrätt. 

– Om vi hör att det finns oro så är det klart att vi vill ställa upp på en gång och informera. Det är naturligt. Men vi vill ha hela föreningen med i det så att vi vet att alla har fått information direkt av LKAB och fått möjlighet att ställa sina egna frågor direkt till oss, säger Linus Niva.  

LKAB har Kirunahus 4 som enda bostadsrättsförening kvar att inleda inlösenprocessen med i aktuellt påverkansområde. Enligt Linus Niva har LKAB ingen brådska med inlösen. Medlemsprincipen är viktig.

– LKAB vill träffa alla medlemmar för att kunna berätta om vårt erbjudande och informera om processen. För att LKAB skall kunna presentera ett erbjudande måste först varje enskild lägenhet bedömas och få ett värde. Först då kan alla bostadsrättsinnehavare få en uppfattning om exakt vad erbjudandet innebär för dem. Att de får det "vart på vitt" på papper, säger Linus Niva.  

Bostadsrättsföreningen har sagt nej till LKAB:s vilja. LKAB uppger att man eftersträvar likabehandling mellan bostadsrättsföreningarna. 

– Det är viktigt med förutsägbarheten, transparensen och likabehandlingen. Den har vi ingen avsikt att göra avsteg ifrån. Men det första jätteviktiga steget har vi inte kunnat ta här, säger Niva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!