Mikael Westerlund säger att LKAB genom att bygga nya lägenheter istället kan få en rotation i bostadsbeståndet.
– För oss är det viktigt att ha ett helhetsperspektiv och att fler aktörer kommer in och bygger. Skulle vi subventionera hyror i beståndet är det ett stort problem. Vi försöker i stället att tillsammans med andra aktörer skapa ett ökat utbud och på så sätt kunna lösa de första omflyttningarna, säger han.
Frågan ligger några år bort
Men när dagen kommer och stora delar av det gamla beståndet ska rivas, kvarstår frågan vad som händer med dem som inte kommer ha råd med en kraftigt höjd hyra i en nyproducerad lägenhet.
– Den här frågan ligger några år framåt i tiden. I dagsläget kan vi inte uttala oss kring hur vi ska lösa den här problematiken. Men skulle situationen uppstå att vi inte har en ersättningslägenhet utan bara ett boende som den enskilde inte klarar av ekonomiskt, är vi inte främmande för att hitta individuella lösningar. Detta för att skydda de som alltså är mest utsatta ekonomiskt, säger Mikael Westerlund.
På kommunens dagordning
Kristina Zakrisson kommunalråd (S) säger att hyresgästernas situation är en av de svåraste frågorna i samhällsomvandlingen.
– Vi har sagt att målsättningen är att den som tvingas flytta inte ska få en högre kostnad. Att gå från en hyra på 5 000 kronor till 10 000 kronor är orimligt, säger hon.
Måste ersättas
Kristina Zakrisson menar att det måste ske en bedömning på individnivå med hyresgästerna och att det inte behöver handla om en generell subventionering, men att för dem som tvingas flytta och inte kommer klara en högre hyra ska LKAB eller staten gå in och ersätta.
– Annars får kommunen ta kostanden och i förlängningen skattebetalarna och det är inte rimligt, säger hon.