Nu pågår arbetet med att ta anläggningarna i Mertainen i drift till hösten. I maj 2020 inträffade ett stort skalv i Kirunagruvan vilket sedan dess hämmat produktionen. Gruvbolaget räknar med att det tar ytterligare ett år innan gruvan är i full drift igen. För att möta upp den minskande produktionen har de därför beslutat att tillfälligt öppna gruvan i Mertainen.
– Produktionsbortfallet i Kiruna har gjort att vi har tömt våra lager. För oss är det viktigt att bygga upp lagerkapaciteten igen. Planen är att starta Mertainen i höst och för att lägga upp en miljon ton rågods att ha i reserv om det uppstår störningar i någon annan av våra gruvor, säger Anders Lindberg.
Ifjol levererade LKAB 28 miljoner ton färdiga produkter. Produktionen i Kiruna stod för 85 000 ton per dygn men är efter skalvet nere på 70 000 ton per dygn, det vill säga 80 procent av normal produktion.
Sedan gruvan i Mertainen lades i malpåse 2016 har den hållits i beredskap för att kunna öppnas vid behov. Tillståndet för gruvbrytningen är klar, en komplettering ska göras för att kunna hålla rågodset i lager. När gruvbrytningen drar i gång i höst kommer sprängningarna inte att påverka trafiken på E10, inte heller ska transporter längs E10 att ske i detta skede.
Totalt 50 nya arbetstillfällen skapas under de sex månader som gruvan är i drift. Anders Lindberg kan dock inte svara på om det innebär nyanställningar eller om gruvbolaget löser bemanningen med befintlig personal eller tar in entreprenörer.
– Vi räknar med att vara igång i september men det beror lite på hur det går att ta anläggningarna i drift. De har underhållits men ska vi också hitta den personal och de maskiner som behövs på området. Det är svårt att säga exakt datum, men planen är att komma i gång till hösten, säger Anders Lindberg.
I Kirunagruvan pågår fortfarande arbetet med att kartlägga och röja upp i området efter det stora skalvet som skedde i maj.
– Enligt planen kommer vi först under nästa år vara uppe i full produktion i det området. Det måste ske ordnat och planerat för att göras säkert och det tar långt tid att driva nya ortar så att vi kan ta oss in från ett annat håll för att komma åt att borra upp och spränga så att brytningen kan fortsätta i det skadade området, säger Anders Lindberg.