– Vi kör ett fullstopp och känner att smitt- och vaccinationsläget är ett helt annat än tidigare. Med anpassningar och rutiner utifrån de rekommendationer som finns känner vi att vi kan göra det, säger Jan Carlsten, förädlingschef på LKAB i Kiruna.
Bland dessa rutiner finns bland annat schemalagda tider i personalrestaurangen, en utbildning i covid-19 samt egna rastkurer för företag och arbetslag.
– En åtgärd är att man måste göra ett test första dagen, och för de som inte är vaccinerade måste göra ett snabbtest var tredje dag, säger Carlsten.
Totalt är de cirka 700 personal som arbetar med stoppet. Det är inklusive intern personal, och ungefär 400 inresta arbetare enligt Carlsten.
– Vi bygger förutsättningarna för att kunna köra den produktionen vi har sålt till våra kunder på ett annat sätt än om vi inte hade kunnat köra stoppen fullt ut.
LKAB har kört två kraftigt reducerade stopp tidigare i våras med anledning av ett högt smittläge. Något som märks nu.
– I de här fallet måste vi stanna båda verken en gång till senare under hösten. De klarar sig helt enkelt inte utan underhåll.
Man såg ökade störningar i maskineriet och att köra mot haveri innebär extra arbetsbelastning för personalen och en ökad risk för maskinhaveri, enligt Carlsten.
– Så långt vi bara kan ska vi köra planerad verksamhet och därför väljer vi att ställa de här verksamheterna en gång till och hämta upp så mycket av de punkterna som inte blev gjorde senaste stoppet istället för att chansa, säger Carlsten.
De två tillkomna stoppen under hösten innebär en risk för produktionsbortfall. Oklart just nu hur en eventuell kundpåverkan kan se ut.
– Det är så pass omfattande att det för vår produktionsplan är kännbart. Vi kommer att tappa ett antal ton under de veckor vi står, och det blir svårt att hämta igen.
I slutet av månaden släpper restriktioner från Folkhälsomyndigheten om att jobba hemifrån och slopade publiktak och allmänna sammankomster. LKAB har ännu inte fattat något beslut om hur bolaget ska förhålla sig till avsaknaden av restriktioner.
– Vi antar att vi successivt återgå till en avveckling av coronarestriktioner. Vi följer naturligtvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer men kommer att fatta ett eget beslut i frågan utifrån egna bedömningar. Det kan även bli så att vissa rutiner kvarstår, säger Carlsten.