LKAB planerar för 250 bostäder på Jägarskolan

Jägarskolan kan bli ett bostadsområde av betydelse i det nya Kiruna."Vår beräkning är att området kan rymma upp till 250 lägenheter", skriver Göran Olovsson vid LKAB till kommunen.

Före detta kaserner byggs om till 25 lägenheter på Jägarskolan Kiruna. I ett senare skede kan det bli så många som 250 bostäder på området.FOTO: HANS STERNLUND

Före detta kaserner byggs om till 25 lägenheter på Jägarskolan Kiruna. I ett senare skede kan det bli så många som 250 bostäder på området.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-12-22 06:00

Det allra första som ska hända på området är att de gamla kasernerna ska bli 25 lägenheter som ska stå klara om ganska precis ett år.

I torsdags antogs en ny detaljplan för en mindre del av området som möjliggör ombyggnationerna.

Tillfälliga bygglov
Här slås fast att området ska behålla sin karaktär genom att husen ska fortsätta ha gul träfasad, sadeltak i tegel, låg takfot och spröjsade fönster med väl avvägda proportioner.

Området har varit planlagt för militär verksamhet trots att Jägarregementet lades ned redan år 2000. Nu tillåts de verksamheter som redan finns på området samt tänkbara nya verksamheter som vård, bostäder och handel.

- De verksamheter som har funnits på området sedan regementet lades ned har haft tillfälliga bygglov och det kan man inte ha hur länge som helst, säger planarkitekten Solveig Heikki.

Samtidigt inleds det stora planarbetet som ska möjliggöra LKAB:s nybyggnadsplaner. I första etappen byggs 50 lägenheter mellan kasernerna och Jägaregatan. De ska stå klara om två år.

Strategisk placering
Men området kommer fortsätta att byggas ut under flera år och den nya planen ska möjliggöra nya bostäder, dels österut mot Kurravaaravägen, dels västerut mot kommunförråden.

Upp till 250 bostäder kan området rymma totalt.

Det nya området kommer att få en strategisk placering i nya Kiruna.

"Området har gångavstånd till framtida centrum och nuvarande handelsområde", skriver Göran Olovsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om