LKAB överklagar "klimatskadligt" EU-beslut

Efter att inte ha fått sina egna järnmalmsprodukter jämställda med stålbolagens i handeln angående utsläppsrätter, väljer LKAB nu att överklaga EU-kommissionens beslut till EU-domstolen. "Vi har försökt i mer än fem år att påvisa för EU-kommissionen att de fattat ett beslut på felaktiga grunder.", säger Jan Moström, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

"Det är fullkomligt oacceptabelt sett till de enorma och snabba insatser som måste göras för att motverka klimatförändringarna", säger Jan Moström, vd och koncernchef angående kommissionens beslut.

"Det är fullkomligt oacceptabelt sett till de enorma och snabba insatser som måste göras för att motverka klimatförändringarna", säger Jan Moström, vd och koncernchef angående kommissionens beslut.

Foto: Pär Bäckström arkiv

Kiruna2021-05-25 16:25

LKAB har med stöd av regeringen, Naturvårdsverket och EU:s regelverk velat komma in i samma jämförelsegrupp som pellets- och sintertillverkningen vid stålverken angående utsläppsrätter.

I EU finns 13 000 anläggningar som berörs av systemet för handel med utsläppsrätter för växthusgaser. Antalet utsläppsrätter anger hur mycket utsläpp en anläggning får ha under ett år. Dessa rätter kan sedan säljas och köpas mellan företag som har fler än de behöver respektive för få. Genom att begränsa dessa rätter hoppas EU att kostnaderna för utsläppen ska bli dyrare för företagen än att skapa miljövänligare system.

I ett pressmeddelande skriver LKAB att man därför skulle fått ett tillskott i miljardklassen varje år om man hade fått samma andel rätter som de europeiska stålbolag som sintrar järnmalm, alltså klumpar ihop finmald malm till sina masugnar. I stället får man färre rätter jämfört med konkurrenterna, som enligt LKAB använder en teknik som ger upp till tio gånger så höga utsläpp av koldioxid jämfört med LKAB:s användande av sintrade järnmalmspellets.

– Den politik som kommissionen har genomfört i det här fallet är att medvetet subventionera stålindustrins fortsatta användning av de minst klimateffektiva teknikerna, på direkt bekostnad av de mest klimateffektiva teknikerna, säger Jan Moström, vd och koncernchef.

LKAB har tillsammans med flera andra aktörer försökt få EU-kommissionen att ändra sin politiska ståndpunkt, eftersom det enligt bolaget strider direkt mot EU:s miljömål.

"Om kommissionen i stället tog full hänsyn till det överlägset låga koldioxidavtrycket från pelletsproduktion skulle det innebära en minskning av de fria utsläppsrätterna för de europeiska stålproducenternas sinteranläggningar och en ökad tilldelning till pelletsanläggningar i Norden. Detta skulle stimulera en övergång till en mer klimateffektiv teknik globalt genom att öka stålbolagens kostnader för koldioxidutsläpp", skriver företaget i pressmeddelandet.

Enligt Jan Moström hade det eventuella finansiella tillskottet kunnat gå till fler miljövänliga ändamål.

– De pengarna hade vi gärna använt för vår omställning till koldioxidfri järnsvamp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!