På plats i Vassijaure finns, förutom Statens haverikommission, även anställda från LKAB. Linda Bjurholt är logistikchef för gruvbolaget och hon hoppas få klartecken för röjning.
– När man har lyckats få bort snögalleriet som är i vägen, och man kommer åt fordonen, så kommer haverikommissionen att samla in mer fakta. Sedan hoppas vi på röjningsmedgivande som innebär att vi får börja plocka bort fordonen och sortera upp dem. Vi och Trafikverket ser över hur vi kan jobba ihop på bästa sätt för att få det att löpa på så smidigt som möjligt, säger Bjurholt.
Det man tror sig veta även innan insynshindret är borttaget är att det är ett tiotal vagnar som spårat ur.
– De första 46 vagnarna och några vagnar på slutet står kvar på spåret och har sina produkter i sig. Det handlar troligtvis om ett tiotal vagnar som har vält och från de ligger kulorna och vagnarna på backen huller om buller just nu, säger Linda Bjurholt.
Ett fullastat malmtåg innehåller 6 800 ton produkter och de järnmalmskulor som ligger omkullvälta på grund av urspårningen uppskattas till totalt 1 000 ton.
För LKAB är Malmbanan och sträckan mot Narvik, aortan i transportkedjan från gruva till kunder ute i världen. Två tredjedelar av all produktion skeppas ut via hamnen i Narvik. Något alternativ för malmtransporterna efter sträckan finns inte.
– Skulle man köra malmen på lastbil så skulle man behöva en lastbil mer än varannan minut från Kiruna till Narvik. Det är jättestora mängder malm så det går inte att transportera det på lastbil. Vi är helt beroende av Malmbanan.
I Narvik väntar utskeppningsfartyg som ska lastas med malm. De kostar pengar varje dygn de får vänta.
– Som tur var så hade vi ganska bra lager i Narvik när det hände. Vi tror därför att vi har möjlighet att lasta de båtar som ska gå fram till julhelgen. Men det här kommer att få jättestora konsekvenser och det kommer att bli dyrt för oss, säger Linda Bjurholt.
Trafikverket har en färsk preliminär uppskattning för när sträckan kan trafikeras åter. Datumet är satt till den 9 januari men är preliminärt eftersom röjningsförbud råder under haverikommissionens utredning på plats och man inte ännu har en klar bild över skadeläget.