LKAB är tydlig med att avsiktsförklaringen inte är bindande.
– Det är intresse som vi uttrycker tillsammans, vi har tittat på det här och fört dialoger tillsammans och vi ser gemenamma synergier. Däremot har vi inte ingått något bindande avtal och har inte något ägaransvar i dagsläget, säger David Högnelid, marknads- och kommunikationschef, affärsområde specialprodukter, LKAB.
LKAB har en ambition att få industrimineralverksamheten att växa. LKAB minerals har redan idag verksamhet i elva länder och en omsättningen som närmar sig tre miljarder.
– Vi söker alltid efter sätt att utveckla det här vidare. En av de saker vi gör själva är ReeMap projektet där vi tittar på hur vi kan utvinna fler mineraler ur vårt gruvavfall. Där tittar vi på ny processteknik och vi tänker oss att vi ska utvinna fosfor bland annat i mineralgödesel och sällsynta jordartsmetaller.
LKAB ser att det finns ett stort behov av kritiska råmaerial, som det finns lite av, som till exempel grafik.
– Vi är idag inte självförsörjande inom EU eller Sverige på det och då ser vi att det är intressant. Jordartsmetaller och grafit har vissa synergier med varandra. De är innovationskritiska material som är en del av omställningen i samhället.
Inom ReeMap projektet tittar LKAB på möjligheterna att anlägga en industripark där Luleå är ett av alterantiven. Samtidigt planerar Talga en batterianodfabrik i Luleå.
– Det kan vara en möjlig synergi. Sedan ligger Vittangi inte långt ifrån där vi har befintlig verksamhet, det kan finnas sådana operationella synergier också. Allt det här gör att vi ser att det är intressant, säger David Högnelid.
När Talga är färdiga med den pågående genomförbarhetsstudien och har fått de tillstånd som behövs så ska LKAB, Talga och Mitsui förhandla om ägarandelar och investeringar i ett samägt bolag.
– Det går inte att säga något idag, vi måste invänta resulatatet av deras genomförbarhetsstudie.
LKAB är i grunen ett järnmalmsföretag. Priserna på järnmalm kan gå upp och ner.
– I tider när priset går ner så är det bra för oss att ha andra intäkter som inte har samma upp- och nergångar, som kanske kan motverka det.
Det är inte första gången som LKAB går in i ett samägt bolag. Det finns idag exempel i Turkiet och England.
– Det här är en intressant möjlighet, vi får se vart det leder, säger David Högnelid.