Läs mer: Järnmalmspriset rusar
– I ett stort perspektiv så påverkas vi inte så mycket, vårt prissystem bygger på medelpriser över en månad eller ibland ett kvartal. Dagspriser påverkar oss väldigt lite, säger Markus Petäjäniemi, försäljnings- och logistikdirektör på LKAB.
Enligt honom så var prisökningen främst en psykologisk effekt efter en kongress i Kina där ledarna vill se en tillväxt på sex till sju procent. Det gjorde att stålpriset drog iväg, och det drog med sig malmpriset uppåt.
– Vår bedömning är att det var en tillfällig uppgång, i övrigt så har ju inte det fundamentala förändrats. Vi har en överkapacitet i världen på stål- och järnmalmsproduktion och innan marknaden balanserar ut sig själv så kommer det att både gå upp och ner för malmpriserna, säger Markus Petäjäniemi.
2016 bedöms av LKAB som ett skakigt år där malmpriset kan svänga fritt, bland annat kan marknaden bli än mer mättad när nya järnmalmsgruvor öppnar i Brasilien. Men enligt försäljningsdirektören så står LKAB starkt i konkurrensen om kunderna. Det huvudsakliga problemet är lönsamheten på grund av prispress och för höga kostnader.
– Vi har en stark efterfrågan på pellets och vi kommer att fortsätta att jobba med att förbättra våra produkter, minska våra omkostnader och helt enkelt bli mer lönsamma.
Kommer LKAB att förändra något under 2016?
– Vi har ju i dagsläget problem med att få allt att gå ihop, vi har för stora omkostnader när det gäller stadsomvandlingen i Malmberget och i Kiruna, men vi kommer att fortsätta på den inslagna vägen att höja produktiviteten, förbättra våra produkters kvalité och kostnadseffektivisera. Samma medicin som alltid, säger Markus Petäjäniemi.