Cementkrisen kan slå hårt mot LKAB:s gruvbrytning. De använder stora mängder cement för att förstärka bergväggarna. Men LKAB är också mitt inne i två samhällsomvandlingar i Kiruna och Gällivare med stora byggprojekt.
– Blir det så att Cementa inte kan fortsätta efter 31 oktober, då blir det jätteproblem för byggindustrin i hela Sverige. Vi ställer stort hopp till att regeringen kan hitta något sätt att skjuta på det här så att miljöfrågan kan få prövas. Samtidigt så jobbar vi med alla möjliga olika alternativ för hur vi kan ersätta det här, säger Niklas Johansson.
– Vi har inget färdigt alternativ ännu. Ett där vi vet att: så här löser vi det, så här går det till och det här kostar det. Mycket av problemen handlar om logistik. Det är klart att i olika delar av världen kan vi få tag på cement, men sedan är det frågan om kvalité, att det prövas och verkligen fungerar. Sedan kommer en stor och bekymmersam fråga: Hur får vi hit det?
Vad händer om nya centrum blir försenat, när måste gamla centrum tömmas?
– Generellt kan man säga att det finns en buffert på något eller några år, beroende på vilket kvarter det är i nuvarande centrum. Så det är inte en akut risk för hösten 2022. Men däremot så är det viktigt, vi vill ju kunna göra flytten samlat och vi vill ha en god framförhållning. Det är inte så att man behöver känna någon oro om man bor i nuvarande centrum, säger Anders Lindberg, presschef LKAB.