Scenariot – en trafikolycka mellan en pickup och en minibuss. Åtta skadade i olika grad. En allvarlig olycka men på något sätt ändå rutin för Region Norrbottens ambulanspersonal. Släng in den extra ingrediensen att det sker cirka 1 kilometer under marken med bara en väg ner och upp med vrår och vinklar som du inte känner till. Lägg till att kommunikationssystemet Rakel saknar täckning. Ganska snabbt förstår man varför Region Norrbotten var snabba på att acceptera LKAB:s inbjuda att samöva och samverka sina resurser för att träna ett olycksfall i gruvan.
– Våra personal utbildas i samma räddningsskolor som övriga brandmän i Sverige. Den enda skillnaden är att vår arbetsmiljö är en underjordsgruva, säger Jan Björk, Sektionschef och räddningsledare hos LKAB.
Han sitter bredvid Fredrik Johansson, enhetschef på akutomhändertagande i Kiruna. De ska senare öva det scenario som beskrivits. Från det att man kör ner ambulans i gruvan fram till att personerna på platsen omhändertagits.
– Tanken är att all ambulanspersonal i Kiruna ska genomgå den här övningen, sedan kommer vi att gå vidare med andra övningsscenarior framöver, säger Jan Björk.
Fredrik Johansson:
– LKAB kom till oss förra året, de ville ha en känsla för vår organisation och hur vi känner till den miljön som finns i gruvan. Vi har mycket nytt folk som aldrig har varit underjord så det var en fantastisk möjlighet för oss, säger han.
– Samtidigt som det är en möjlighet för oss att känna av hur mycket sjukvård som LKAB kan.
Just kommunikationen är en viktig del i utbytet.
– Bara att känna till vilka som arbetar, att veta att de varit här nere förut och ha kunskap om deras rutin är till stor hjälp, säger Jan Björk.
Ganska snabbt blev det uppenbart att gruvan är en stor utmaning vid en enkel trafikolycka.
– Det är långa insatsvägar, vi känner inte till vägen ner till platsen. Det kan enkelt bli trafikstockning och då finns små möjligheter att ta en annan väg eller köra om, säger Fredrik Johansson.
– I och med att Rakel inte fungerar under jord behöver vi också ta fram andra sätt att kommunicera på.
Samövningen började med workshops där organisationerna förklarade sina arbetssätt och resurser för varandra och nu är man alltså i övningfasen.
– Vid en olycka blir vår roll att vara först på plats, göra olyckan så statisk som möjligt och sedan guida regionens personal till platsen, säger Jan Björk.
Trafikolyckescenariot är bara ett första steg och redan finns planer på nästa som involverar befintlig krisorganisation som hanterar det senare skedet av en olyckshändelse.
Både Region Norrbotten och LKAB samverkar och övar sedan tidigare med den kommunala räddningstjänsten medan initiativet att samverkan på detta sätt mellan ambulansen och LKAB är nytt.
Hela konceptet kommer från ett initiativ från LKAB och finansierar av gruvbolaget. Personalen vid Region Norrbotten har varit mycket positiv till både workshops och övningar.
– De har kommit in vid sidan av arbetstid, vilket de så klart fått ersättning för, så intresset har varit mycket stort från personalen, säger Fredrik Johansson.