LKAB och kommunalrådet om TV-serien

Första avsnittet av thrillerserien Midnattssol väckte förvåning hos Kirunas kommunalråd – och LKAB:s informationschef kommenterar skildringen av "mamma" som gruvan heter i serien.

Det är svårt att ta in filmatiseringar från hemorten utan att haka upp sig på felaktigheterna. Det är Anders Lindberg, LKAB, och kommunalrådet Kristina Zakrisson överens om.

Det är svårt att ta in filmatiseringar från hemorten utan att haka upp sig på felaktigheterna. Det är Anders Lindberg, LKAB, och kommunalrådet Kristina Zakrisson överens om.

Foto: Simon Eliasson/Montage

Kiruna2016-10-24 16:34

På bästa sändningstid visades premiäravsnittet av SVT:s dramasatsning Midnattssol igår. Den svensk-franska produktionen på åtta avsnitt har redan hyllats av kritikerna. Serien fick bland annat en fullpott i både Aftonbladet och Göteborgs-Posten, fyra poäng av DN och en svagare trea av SvD.

I sociala medier kom en del lokala reaktioner efter premiäravsnittet. Både ris och ros. Bland annat anmärktes det på skådespelarnas tveksamma dialekter, det myggfria midsommarfirandet och att ett gruvskalv kändes hela vägen bort till Abisko. Gruvverksamheten fick relativt stort fokus i premiäravsnittet och det påstods att Kirunaborna kallar gruvan för "mamma".

– Det har jag aldrig hört förut, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Läs mer: Rutinerade Kirunapolisens dolda roll

Men gruvbolagets jurister går inte i taket när det gäller fiktion, menar Lindberg. Och filmseriens gruvbolag heter inte LKAB.

– Det tycker jag är ett schysst sätt att markera att det är fiktion, säger Anders Lindberg

Det kan finnas en risk att tittare utan förankring i Kiruna får en överdriven bild av gruvstaden. Men manusförfattarna skapar en egen värld och konsten är fri, resonerar Lindberg.

– Då har man friheten att beskriva saker som man vill om det passar handlingen. Vi som bor här uppe är ganska vana att det blir så här när det kommer till exempel filmmakare söderifrån. Man hittar på och man skruvar till och kanske missförstår. Och man vill framförallt spela på det som är annorlunda, spännande och exotiskt i deras ögon.

Vad tycker du själv om serien?

– Lite tidigt att säga. Måste nog se fler avsnitt innan vi kan säga någonting. Det är klart att även jag som Kirunabo satt där och fick påminna mig själv om att det här är fiktion och att de får hitta på saker. Men det är klart att man själv noterar allt som inte stämmer. Så är det nog för alla som bor på en ort som filmatiseras.

Kirunas kommunalråd, Kristina Zakrisson (S), satt även hon bänkad.

– Jag tyckte den var lite grym. Jag blev nästan lite förvånad att den var så rå som den var, säger hon i en spontan reaktion.

Som tittare distraherades hon av de lokala detaljerna. Bland annat scenerna från Kurravaara och Högalidsskolan – som polisen i serien använder som tillfällig polisstation på grund av stadsomvandlingen.

– Jag tror det är svårt när man är så lokal. Man blir inte riktigt objektiv. Man tittade lite för mycket på detaljer och tappade lite av innehållet och spänningen. Så jag är nog ingen bra recensent.

Kommunen är medfinansiärer till Filmpool Nord som har producerat serien. Flera kommunala lokaler har upplåtits till inspelningarna. Zakrisson tror att Midnattssol blir ett bra skyltfönster för Kiruna och Norrbotten och ser överlag positivt på serien.

– Absolut. Jag ser fram emot att se nästa avsnitt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om