Det var i juni som detaljplanen för Gruvstadsparken vann laga kraft och avtalet mellan Kiruna kommun och LKAB blev giltigt.
Pengarna som betalades ut har vållat en del huvudbry för de personer som ska upprätta kommunens bokslut.
Redan nu har 27 miljoner kronor överförts till Tekniska verken som ägde fjärrvärmen i området och ytterligare en summa är avsatt för VA-kollektivet.
Resten ligger just nu och skvalpar som intäkter under rubriken "finans" delårsbokslutet. Men där får de inte ligga kvar när bokslutet för helåret skrivs.
Snårigt regelverk
Kommunallagen tillåter inte att en kommun fonderar pengar och Kiruna kommun måste hitta andra sätt att "stoppa undan" pengarna.
- Vi har till januari på oss att hitta en lösning. Men det är ett snårigt regelverk och vi har heller inte fått några solklara direktiv från Sveriges kommuner och landsting, säger Mats Dahlberg, biträdande kommunchef.
Pengarna kommer att behövas när Kiruna ska köpa ny mark och ny infrastruktur för pengarna.
En variant är att göra som med försäkringspengarna från Lomboloskolan som brann ned i januari 2009. Nästan 67 miljoner kronor ramlade in under 2011, pengar som inte kunde användas till att minska byggkostnaderna för nya Raketskolan.
I stället betalade man av på pensionsskulden.
Pengarna räcker långt
Det innebär att kommunen slipper göra avsättningar de kommande åren och pengar frigörs för annat, som till exempel markköp.
- Om vi inte kommer på något annat kanske vi använder oss av samma modell igen, säger Dahlberg.
Han bedömer dock att LKAB-pengarna kommer att räcka ganska långt när de väl ska användas.
- Summan räknades en gång fram utifrån nyproduktionskostnader och byggpriserna låg ganska högt i Kiruna just då. Jag tror att uppgörelsen är gynnsam för kommunen.
Anställer KTH-professor
Ytterligare ett bokföringskrux kommer när kommunen får ett nytt stadshus av LKAB. Hur ska den posten bokföras, skrivas av och hanteras skattemässigt?
- Det befintliga regelverket kan inte hantera den här typen av frågor. Vi måste förmodligen få hjälp av regeringen, säger Mats Dahlberg.
En hjälp är på väg. Efter nyår börjar KTH-professorn Göran Cars att jobba för kommunen som konsult på halvtid.
- Han blir en oerhörd tillgång. Vi fastnar lätt i detaljfrågor och ser inte helheten och komplexiteten, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson.