Hon bekräftar alltså bilden av den brist på ingenjörer som råder för LKAB. Men hon säger samtidigt att LKAB har ett stort söktryck från ingenjörshåll på de flesta av de tjänster som utannonseras och att företaget satsar mycket på olika former av attraktionsevenemang.
– Alla medarbetare är viktiga för oss men ingenjörerna är en speciellt viktig kategori när det handlar om företagets framtida tekniska utmaningar. För LKAB:s del ser vi ett rekryteringsbehov inom flera områden. Ingenjörer inom maskin, kemi, mineralteknik men vi har även ett behov av seniora ingenjörer för att nämna några, säger Åse Juhlin.
Hon kan inte precisera en siffra på hur många ingenjörer som fattas idag för att kunna fylla de verkliga behoven.
– Just nu pågår budgetarbete, inklusive personalbudget där behoven för 2018 finns med.
Facken hävdar att löneutvecklingen stannat av och att det hämmar både företagets förmåga att nyrekrytera och samtidigt behålla ingenjörer. Är det ett riktigt påstående, anser du?
– Vi följer hur landet och regionen ligger till när det gäller våra löner. Vi gör jämförelser med branschen både på regional och riksnivå och där ligger vi bra till.
Ingenjörer vittnar om att man idag inte ser en koppling mellan prestation och lön. Det är ett problem enligt facket. Tar LKAB till sig av kritiken?
– Självklart tar vi till oss detta. Idag har vi en löneprocess på tjänstemannasidan som bygger på prestation och denna process arbetar LKAB med löpande när det gäller förankring och utveckling.
Ett av de problem som facket framhåller är att personalomsättningen på ingenjörssidan är stor. Man stannar i ett par år och sedan drar man vidare.
– Det är normalt med en viss rörlighet på arbetsmarknaden. I Malmfälten och på LKAB är rörligheten ändå relativt låg. Sedan ser det olika ut för olika individer, men vi rekryterar ingenjörer från hela Sverige och många väljer att göra några år på LKAB, vilket vi är glada för, för att sedan söka sig till andra verksamheter eller orter. Många väljer också att återvända till LKAB. Det är viktigt för unga att ha möjlighet att röra sig mellan olika branscher.
Har LKAB blivit en plantskola för nyutexaminerade?– Det skulle jag inte vilja kalla det, men vi anställer många nyutexaminerade på grund av den lokala bristen på ingenjörer.
LKAB kan inte vara konkurrenskraftiga utan att man satsar på både nyrekrytering och resurser till de ingenjörer som redan finns, anser facket.
– Vi delar den uppfattningen.