Den uppdagade fuskskandalen har skapat ett enormt missnöje bland de anställda. Efter avskedsvarslet den 20 februari (se faktaruta) har LKAB och Gruvtolvan haft gemensamma överläggningar och på onsdag kväll – efter flera ajourneringar – hade en överenskommelse nåtts.
Lotta Fogde, LKAB:s informationsdirektör säger till NSD att det har varit konstruktiva samtal.
– Man kan väl tillägga att det inte varit någon traditionell förhandling, säger Fogde.
Felaktig övertid
Nu klarnar bilden av tidsfusket. Enligt Lotta Fogde har personer inom de tre berörda skiftlagen inrapporterat felaktig övertid åt samtliga kollegor så gott som varenda helg under två års tid.
– Välplanerat och systematiskt. När det kom till vår kännedom, granskade vi samtliga medarbetare i Kirunagruvan. Men vi har inte hittat något annat fall som liknar det här. Detta är unikt.
Lotta Fogde understryker att arbetsledningen inom den aktuella avdelningen inte har varit delaktiga i tidsfusket.
– De har vetat vilka regler som gäller och inte känt till detta.
Samtidigt har det förekommit uppfattningar om att gruvarbetarna har handlat i god tro och jobbat utifrån beting, en överenskommen betalning om utfört arbete oavsett tidåtgång.
Detta dementeras av LKAB.
– Vi har inga beting inom LKAB, det finns inte med i avtalet mellan oss och facken. Det är timlön som gäller, säger Lotta Fogde.
Hög arbetsbelasting
De 20 som berörs har arbetat med utbyggnad av el, vatten och ventilation under jord.
Enligt Lotta Fogde är just den avdelningen extra utsatt för hög arbetsbelastning.
– Det kan vara en delförklaring till att all övertid inte har sett anmärkningsvärd ut. Kapacitetsproblemen har också inneburit att vi har tvingats ta in entreprenörer för att klara arbetsmängden.
Kan arbetsmängden rentav bero på att gruvarbetarna har tidsfuskat?
– Jag vågar inte dra såna slutsatser men det har funnits hur mycket som helst att göra.
I samband med överläggningarna har nu samtliga 20 fuskanklagade gruvarbetare själva inlämnat avskedsansökningar till LKAB:s personalenhet.
– Vi har uppnått syftet med varslet. Vi vill inte ha kvar de här individerna eftersom vi saknar förtroende för dem, säger Lotta Fogde.
Hon tror inte heller att de uppsagda arbetarna vänder sig till Arbetsdomstolen.
– Alla 20 har erkänt att de har gjort fel och är nu beredda att ta konsekvenserna. De har också gått med på att göra rätt för sig i form av en ekonomisk reglering.De ska återbetala och gottgöra oss inom de närmaste veckorna.
20 000 kronor
Lotta Fogde vill dock inte kommentera återbetalningskravet närmare men enligt SVT Nordnytt handlar det om 20.000 kronor per person.
Nordnytt gör även gällande att det är en kompromiss – att det ursprungliga återbetalningskravet var närmare 100.000 kronor.
Enligt uppgörelsen med facket är gruvarbetarna också portförbjudna för allt arbete innanför LKAB:s grindar inom all framtid.
– En tankeställare för oss alla. Samtidigt som det har varit en negativ historia, visar den ilska som så många LKAB-medarbetare har uttryckt att vi inte behöver skärpa kontrollen, säger Lotta Fogde.
Törnman: "Slut på eländet"
NSD har sökt Gruvtolvans ordförande Jan Thelin i tre dagar. Han har konstant vägrat svara på NSDs frågor.
Lars Törnman, tidigare ordförande i Gruvtolvan, säger att det är bra att man nått en överenskommelse.
– Nu har man fått ett slut på eländet, nu kan man gå vidare. Som jag ser det finns inga vinnare i den här historien, bara förlorare, säger Törnman.