LKAB: "Frågan är utagerad"

Från LKAB:s sida vill man inte svara på frågor kring de sparkade gruvarbetarnas version av tidsfusket.– Jag vill inte kommentera det överhuvudtaget, den här frågan är utagerad för oss, säger Lars-Eric Aaro, vd på LKAB.

Foto:

Kiruna2013-09-09 18:19

När tidsfusket uppdagades förklarade LKAB att enligt deras egen utredning har arbetsledningen inte varit medveten om att fusket pågått. När gruvarbetarna nu väljer att berätta sin sida av saken är det en annan bild som målas upp. Gruvarbetarna menar att arbetsledningen var med på upplägget kring tidsrapporteringen. Enligt Tommy Andersson, ombudsman på IF Metalls förbundskontor, är det självklart att arbetsledningen visste.

– Min hållning och min absoluta övertygelse är att detta måste ha skett med någons goda minne, säger han.

"Märkligt om de inte visste"

Tommy Andersson menar att om arbetsledningen inte visste så attesterade de tidrapporter där gruvarbetarna arbetade 16-17 timmarspass två dagar i rad under lång tid. Något som skulle vara emot fackliga avtal som kräver 11 timmars dygnsvila. Ska man frångå dygnsvilan måste arbetsgivaren ta det med facket, i det här fallet Gruvtolvan, och ge skäl för varför. Några sådana rapporter om att löpande frångå dygnsvilan har Gruvtolvan inte fått.

Frågan är utagerad

När NSD vill ställa frågor till LKAB kring det gruvarbetarna berättar om arbetsledningens inblandning svarar de att händelsen är ”utagerad”.

– Vi anser inte att det framkommit några nya uppgifter. Det gjordes en utredning i samband med att fusket uppdagades där det framkom att arbetsledarna inte kände till fusket, säger Frank Hojem, kommunikationsdirektör på LKAB.

Men hur gjorde ni den utredningen?

– Jag vill inte gå in på detaljerna kring det.

Varför godkände de arbetspass på 16-17 timmar?

– För våran del vi har rutiner för övertid. Vi följer dem och gör upp det tillsammans med facken.

Men det är ju inte gjort?

– Poängen är ju att de här individerna har fuskat med tidrapportering. I och med att de här personerna slutade sin anställning hos oss är frågan utagerad, säger Frank Hojem.

Skuldbördan

Tommy Andersson, ombudsman på IF Metalls förbundskontor, säger att det är konstigt att arbetsledningen gått helt fri.

– Man kan fundera på varför inte skuldbördan fallit åt alla håll. Men när de gäller arbetsrätt finns ingen åklagare, det avgör bolaget. Men det ter sig ju lite märkligt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!