Det var på LKAB:s styrelsemöte i fredags som det formella beslutet att lägga Mertainen i malpåse fattades. Inför beslutet har anläggningen provkörts och malmen testats.
Läs mer: "LKAB öppnar inte Mertainen"
Kommunikationsdirektör Bo Krogvig bekräftar att de tester man gjort på malmen visar att kvaliteten är för dålig för att den ska kunna användas i pellets - åtminstone som det ser ut nu. Och det är som bekant i pellets lönsamheten ligger idag.
Gjorde LKAB:s dåvarande styrelse tillräckliga analyser av malmen och prognoser för lönsamheten inför investeringsbeslutet 2010?
– De fattade beslutet med de kunskaper man hade då. Men det är många faktorer som spelar roll: Det handlar om malmkvalitet, priset på malm, fraktpriser - till och med oljepriset spelar roll. Då var malmpriserna höga och på väg uppåt. Det är en ganska komplicerad ekvation för att se var man kommer att hamna, men bedömningen man gjorde då var att man skulle kunna köra Mertainen med bra resultat. Den bedömning vi gör, i den marknad vi befinner oss i nu, är att det inte fungerar, säger Bo Krogvig.
Han fortsätter:
– Men beslutet om malpåse innebär också att vi säger att det här nog kan flyga, om ett tag.
Du säger "om ett tag", hur många år kan det handla om?
– Jag skulle tro minst fem år, men jag tror vi är igång inom tio år, fortsätter Krogvig.
Är underhållskostnaden stor?
– Det är en kostnad, men ingen särskilt stor kostnad jämförelsevis. Vi ska se till att pumpar går, att det är varmt och inget fryser och att utrustningen är i sådant skick att man kan dra igång produktionen med några månaders - ett halvårs varsel.
I år har LKAB ökat sin produktion med omkring tio procent och strategin är att fortsätta öka produktionen framöver, berättar Bo Krogvig. Även om man nu kommer att skriva ner bolagets tillgångar med 1,2 miljarder kronor är själva gruvverksamheten framgångsrik. Efterfrågan på förädlade järnmalmsprodukter - som pellets - är stor. Priset på de produkterna har också utvecklats positivt under året.
Ett par olika saker störde LKAB:s produktion ifjol. Man tvingades till exempel att byta bärring i ett av pelletsverken i Kiruna, KK4. Det innebar ett förhållandevis långt produktionsstopp där. Dessutom fanns problem med ett antal gruvschakt i Kirunagruvan vilket förenklat gjorde att det tog längre tid än vanligt att få upp malmen. Bolaget tvingades renovera ett antal schakt. Störningsmoment i den här storleksordnigen har man sluppit i år.
– Produktionen stabiliserar sig och blir bättre och bättre, säger Bo Krogvig.