LKAB efter skalvet : "Vi har lyckats enligt plan"

Malmproduktionen ökar och reparationerna fortsätter i Kirunagruvan efter jätteskalvet den 18 maj. "Vi inser att det hade kunnat gå långt mycket värre", säger Fredrik Björkenvall, tillförordnad presschef på LKAB.

Det är fortfarande ett block under jord som inte har gått att undersöka efter jätteskalvet. Men produktionen ökar hela tiden.

Det är fortfarande ett block under jord som inte har gått att undersöka efter jätteskalvet. Men produktionen ökar hela tiden.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-07-02 15:30

Normalt bryter LKAB 85 000 ton malm per dygn i Kirunagruvan. 
– Vi har lyckats helt enligt den plan som vi satte upp efter skalvet. Initialt började vi producera 25 000–40 000 ton, sedan har vi skalat upp och nådde förra veckan upp till 55 000 ton per dygn. Från och med i går har vi producerat 62 000 ton per dygn, säger Fredrik Björkenvall. 

Målsättningen är att leverera till kund utan störningar året ut. 
– Det ser ljust ut. När vi har besiktat mer och mer så inser vi också att det hade kunnat gå långt mycket värre. Infrastrukturen är skadad och det är främst ett block vi inte kommer in i och det bero på att öppningen dit har rasat in på vissa håll. Det gäller ett av våra minsta brytningsblock av totalt elva stycken, så det innebär ett mindre bortfall. 

Uppröjningsarbetet i gruvan fortsätter. 
– Man skottar sig fram, men det måste vara säkert att gå in. Så man tar en skopa i taget och sedan sätter man igång med bergförstärkning.   
För att hålla processverken igång på full kapacitet så används malm från Svappavaara för att kompensera för bortfallet.  

Jätteskalvet som mätte 4,9 på Richterskalan gick inte att förutspå. Aktiviteten i berget var länge hög efteråt men nu har det lugnat ner sig. 
– Det har gått ner till normala nivåer i stort sett. Det behöver inte vara föranlett av den här händelsen men idag har vi en något förhöjd aktivitet i sjömalmens hängvägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!