Sedan 2018 har LKAB satsat 1,2 miljarder kronor på prospektering. Under förra året provborrade LKAB motsvarande 200 kilometer och resultatet är bättre än väntat.
– Det är goda nyheter för LKAB och för alla i Malmfälten att vi både kan öka reserverna och kan förlänga livslängden på gruvorna som de ser ut idag och att vi hittar betydligt större tonnage på alla tre orter och kan jobba vidare och säkra en ännu längre livslängd på våra verksamheter, säger Pierre Heeroma, direktör för prospektering, strategi och affärsutveckling på LKAB.
Det goda resultatet från provborrningarna är också grunden till LKAB:s nya strategi att transformeras från pellets- till järnsvampproducent och även producent av fosfor och sällsynta jordartsmetaller.
Den nuvarande huvudnivån på 1365 kommer att kunna användas längre än till 2035.
– Vi har hittat lite mer tonnage där och det gör att vi kan förlänga livslängden ovanför huvudnivån fram till 2046. Ännu mer glädjande är att vi kan hålla produktionen på konstant nivå på cirka 30 miljoner ton per år fram till 2046. Förut hade vi en fallande produktionsnivå på slutet, nu kan vi hålla produktionsnivån hela vägen och det gör det hela säkrare och lönsamheten blir bättre.
För första gången kan LKAB presentera siffror för Per Geijer fyndigheten, norr om Luossavaara.
– Vi har hittat, på 600 meters djup och neråt, en malmkropp som ser ut ganska mycket som Kirunavaara och som har gett oss en första redovisning på 400 miljoner ton. Adderar vi både det vi har hittat i malmkroppen som kallas Kirunavaara på lite drygt 800 miljoner ton med Per Geijer så har vi passerat 1,2 miljarder ton i Kirunaområdet. Med det kan vi se ljust på framtiden även om det återstår väldigt mycket arbete.
Hur brytningen av Per Geijer malmen ska gå till är inte helt klart.
– Vi vet ju att det inte bara är vi som använder marken och det är inte bara vi som vill kunna nyttja området och det har vi stor förståelse för. Därför jobbar vi med att ta fram nya brytningskoncept så att vi ska göra så lite deformation på markytan som möjligt och helst ingen alls. Konceptet är under framtagning och så fort vi känner att det är tillräckligt bra så ska vi berätta om det.
Förutom järnmalm så finns det apatit som i sin tur innehåller fosfor i LKAB:s malmer. Just Per Geijer malmen är rik på fosfor.
– Fosfor är ett viktigt ämne för jordbruket och som behövs för mineralgödsel. Det är en biprodukt för oss som vi får på köpet när vi bryter järnet, idag gör vi ingenting av det men nu har vi jobbat på ett projekt för att utvinna det och det är någonting som vi ska sätta igång att producera framöver.
LKAB redovisar också för första gången mängden sällsynta jordartsmetaller som används till bland annat elbilar, flygindustri och vindkraft. I Kiruna finns 1,4 miljarder ton sällsynta jordartsmetaller och lika mycket i Malmberget.
– Både när det gäller fosfor och sällsynta jordartsmetaller så är Europa helt beroende av import. Inte minst rådande läge i världen med krig som sker inte så långt härifrån, så ser vi hur sådant beroende är farligt. Jag tror att Europa har en ambition att minska beroendet och utnyttja egna resurser för att säkra den egna försörjningen och jag tror att det här skulle kunna vara en del i detta, säger Pierre Heeroma.