LKAB: Det är inte farlig luft

Från LKAB:s sida tycker man att NSD:s granskning av utsläppen av farliga PM10-partiklar är missvisande.
– Det är viktigt att se att mätningen av luftkvaliteten visar att det inte är farlig luft i de här områdena, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Kiruna2013-06-27 09:43

Enligt Anders Lindberg har NSD blandat ihop siffrorna när det kommer till utsläppen av PM10.

Frivilliga mätningar

– Det är ett rent faktafel, man måste skilja på mängden stoft totalt och utsläppet av de här partiklarna, säger Anders Lindberg.

Men det är ju era egna siffror?

– Vi har inte haft tekniken att mäta PM10 i utsläppen, något vi också poängterade när siffrorna kom fram, säger Anders Lindberg.

Enligt Anders Lindberg kommer teknik för att mäta utsläpp av PM10 att införas under 2013, och anledningen till att det dröjt är att det är svårt att installera teknik som tål de hårda miljöerna.

– Vi har heller inte haft de här kraven på oss, mätningarna av PM10 är frivilliga, säger Anders Lindberg.

Långt perspektiv

Anders Lindberg poängterar flera gånger att det är luftkvaliteten som är det viktiga, och att den är godtagbar i Kiruna och de andra orterna där man har verksamhet.

– Vi ligger långt under miljökvalitetsnormerna, och när man mäter kvaliteten i luften så kan man inte heller säga hur mycket av stoftet som kommer från LKAB:s gruvor, säger Anders Lindberg.

Som svar på Mats Lahtis kritik om att gränsvärdena överskridits många gånger de senaste åren (se separat artikel), säger Anders Lindberg att det är det långa perspektivet som räknas, inte enstaka överskridanden.

Är 30 tillfällen under 2011 att betrakta som enstaka?

– Det är ett antal. Men det viktiga är att den långvariga halten ligger lågt, säger Anders Lindberg.

"Hundradelar av gränsvärdet"

Enligt Anders Lindberg är det stor skillnad på det stoft Kirunaborna ser på sina trädgårdsmöbler och PM10-partiklar.

– Jag förstår ju att man ser att det faller damm och blir orolig. Men det har inte alls med PM10 att göra. Vi har analyserat det här dammet, och i de fall det innehåller farliga ämnen så är det hundradelar av gränsvärdet, säger Anders Lindberg.

Trots det, menar han, arbetar LKAB löpande med att försöka minska även det synliga dammet.

Han välkomnar också striktare regler kring rapportering av utsläpp.

– Det ligger i vårt intresse att se vad vi släpper ut. Om det skapas en tydlighet i regler och uppföljning så är det bara bra. Vi har inget emot skärpta miljökrav, säger Anders Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!