LKAB anmäls av Länsstyrelsen

Länsstyrelsen anmäler LKAB för försvårande av miljökontroll. Bolaget väntade för länge med att rapportera om påträffade föroreningar.

Anmäls. Länsstyrelsen i Norrbotten anmäler LKAB för försvårande av miljökontroll.

Anmäls. Länsstyrelsen i Norrbotten anmäler LKAB för försvårande av miljökontroll.

Foto: Simon Eliasson

Kiruna2015-06-11 16:00

Det var i samband med saneringen av LKAB:s oljegropar i Svappavaara då det upptäcktes andra föroreningar än olja i groparna. Bland annat påträffades stora mängder fett, slam som innehöll slig, malmkulor, malmmylla. Även en grå massa som luktade gammeldags diesel påträffades. Företaget är skyldiga att omgående underätta tillsynsmyndigheten. Bolaget väntade dock till slutrapporteringen av saneringsarbetet innan man informerade myndigheten – därför anmäls LKAB av länsstyrelsen.

– När de slutrapporterade det här då visade sig att det hittades andra saker i de här oljegroparna, alltså andra föroreningar än bara olja, och då har de skyldighet att omgående underätta tillsynsmyndigheten att de påträffat andra föroreningar, säger Anna-Karin Marklund, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

I anmälan skriver länsstyrelsen: "Länsstyrelsen bedömer att LKAB har brutit mot skyldigheten att genast underrätta tillsynsmyndigheten om påträffad förorening genom att inte kontakta Länsstyrelsen när föroreningar utöver de som angivits i saneringsanmälan påträffades."

Hur allvarligt är det?

– Det är en mindre överträdelse, men vi vill ändå få det prövat och se hur det bedöms, säger hon.

LKAB menar att det är en tolkningsfråga om man måste anmäla varje förorenat ämne var för sig.

– Vi anser att det är en tolkningsfråga om man verkligen måste anmäla varje förorenade ämne för sig. Vi hade redan anmält att det här området var förorenat och att det skulle saneras. Vi har inte haft för avsikt att bryta någon form av bestämmelser, om vi nu har gjort det, det anser vi vara upp till tolkning, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Oljegroparna anlades i slutet av 1970-talet för biologisk nedbrytning av spillolja. Spilloljan vavades med sågspån, sand och rötslam i kilformade celler som var cirka 3x5 meter och 1,5 meter djupa.

Länsstyrelsen bedömer att brottet begicks någon gång mellan den 16 september och den 9 oktober 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om