Ljus framtid målades upp

Det kommer att byggas fler lägenheter än vad som rivs i Kiruna de kommande sex åren.
Kommunens nya bostadsplan anger bland annat att 150-300 lägenheter ska ha börjat byggas i nya centrum när nya Stadshuset står klart 2016.
Oppositionen ansåg dock inte att planen var tillräckligt offensiv och skickade den på återremiss.

Bostäder rivs och nya bostäder planeras. Bara inom de sex närmaste åren kommer hundratals nya lägenheter behöva byggas i Kiruna.                    Kommunledningens förslag till bostadsförsörjningsprogram fick dock bakläxa av delar av oppositionen i går. I förgrunden ses kvarteret Ortdrivaren med Ralph Erskines              modernistiska hus.FOTO: HANS STERNLUND

Bostäder rivs och nya bostäder planeras. Bara inom de sex närmaste åren kommer hundratals nya lägenheter behöva byggas i Kiruna. Kommunledningens förslag till bostadsförsörjningsprogram fick dock bakläxa av delar av oppositionen i går. I förgrunden ses kvarteret Ortdrivaren med Ralph Erskines modernistiska hus.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-04-17 12:47

Kommunledningen hade för avsikt att måla upp en ljus framtidsbild för Kiruna i sin nya bostadsförsörjningsplan som kom upp för behandling i kommunfullmäktige i går.

Genom att möjliggöra för fler bostäder än vad som rivs säger man att man tror på en fortsatt bra arbetsmarknad och fler som flyttar in än vad som flyttar ut.

Målet ett överskott
På sex år ska dagens bostadsbrist byggas bort och förvandlas till ett överskott på omkring 50-75 lägenheter. Det är vad som behövs i en stad av Kirunas storlek bara för att det ska finnas tillgängliga lägenheter när man ska reparera i det befintliga beståndet.

- Vi vill med planen visa att vi tror på en utveckling, att det finns en strävan att växa och att vi har beredskap att möta framtida behov. Det finns inget som tyder på att expansionen inom gruvbranschen inte skulle hålla i sig. Möjligen skulle vi ha kunnat vara ännu mer offensiva, säger Ragnhild Svonni, Samelistan.

Centrumbostäder
I planen slås till exempel fast att nya centrum kommer att behöva 150-300 bostäder vid sidan av stadshus, offentliga byggnader och övriga centrumfunktioner.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson säger att Kirunabostäder ska bygga åtminstone en del av dem.

- Vi vill ha allmännyttan i centrum. Men vi ser också att det är fler som är med och bygger. Det finns ett allt mer konkret intresse från andra byggherrar, säger hon.

Kommunen ska också ta fram en ny översiktsplan för Svappavaara där gruvdriften väntas ge 500 nya jobb. Vem som ska bygga lämnas osagt.

- Men det är LKAB som säger att de kommer att behöva anställa och de måste ta ett ansvar för det. Med översiktsplanen ska vi kunna erbjuda mark, säger Kristina Zakrisson.

Krav på LKAB
Så långt bostadsförsörjningsplanen som den presenterades.

Vid debatten i kommunfullmäktige rådde olika synpunkter om vilka signaler det sänder ut.

Centerpartisten Gunnar Selberg ansåg att bostadsplanen tvärtom mot avsikten sänder ut en mörk framtidsbild.

- Vi måste kräva att LKAB tillför en lägenhet i samma stund som de avvecklar en annan. Sedan måste vi ha en bostadsproduktion utöver det om Kiruna ska växa. I den här planen har man inte på något sätt visat att man tror på en befolkningsökning.

Tommy Hjertberg från Knegarkampanjen och Kirunapartisten Anders Hultbro höll med.

- I en så här viktig handling måste det stå att om LKAB avvecklar 313 lägenheter räcker det inte med att de tillför 225, säger Anders Hultbro.

Drev fram återremiss
Kristina Zakrisson var beredd att lyfta in en passus om att kommunen förutsätter att LKAB ersätter med lika många bostäder de avvecklar inom sitt eget bestånd.

Det räckte inte för Centerpartiet, Kirunapartiet, Folkpartiet, Knegarkampanjen och Miljöpartiet som ändå drev igenom en minoritetsåterremiss.

Fortfarande ligger de verkligt stora utmaningarna i Kirunas stadsomvandling som finns lite längre fram i tiden.

Fram till år 2030 kommer ca 2 500-3 000 bostäder och så gott som hela Kiruna centrum att avvecklas på grund av gruvans utbredning.

Fakta

RIVS:
2011-2014:
LKAB fastigheter avvecklar 150 lägenheter på Ullspiran

2015-2018: LKAB fastigheter avvecklar 170 lägenheter på Gruvfogdegatan


PLANERAS:
2011-2013:
Kirunabostäder varmställer 110 lägenheter på Glaciären och Tarfala

2012-2013: LKAB fastigheter bygger om kontor och hotell på Jägarskolan och Gullriset till 50 lägenheter.

2013: Kirunabostäder bygger om 55 entreprenörslägenheter på Mysinge till vanligt boende.

2013-2014: HSB bygger 50 lägenheter i Ahos park.

2015-2018: LKAB bygger 150 lägenheter på Luossavaara och vid Jägarskolan.

2015-2018: HSB bygger tio lägenheter vid Jägarskolan.

2015-2018: Mellan 150-300 lägenheter planeras etappvis till nya Kiruna centrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om