Littorin rekar läget i Kiruna

Arbetslösheten stiger långsamt och ännu har krisen inte fått fullt genomslag i Malmfälten.Arbetsförmedlingen har dock beredskap att sätta in åtgärder om LKAB skulle tvingas till drastiska beslut.Det var beskedet från arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (M) i går.

Finns det några intressanta lediga jobb? Inte för att Sven-Otto Littorin själv står i kö, men en arbetsmarknadsminister behöver ha koll på läget. Kristina Palo, chef vid arbetsförmedlingen i Kiruna, läser över axeln.FOTO: HANS STERNLUND

Finns det några intressanta lediga jobb? Inte för att Sven-Otto Littorin själv står i kö, men en arbetsmarknadsminister behöver ha koll på läget. Kristina Palo, chef vid arbetsförmedlingen i Kiruna, läser över axeln.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-05-07 06:00
Sven-Otto Littorin reser runt i landet för att bilda sig en uppfattning om konjunkturläget och krisens omfattning. Han ska besöka alla landets hörn och har hittills hunnit med 17 av 21 län.
Besöken följer ett strikt mönster där han träffar ett företag på förmiddagen och besöker arbetsförmedlingen på orten på eftermiddagen.
I Kiruna besökte han LKAB där ämnen som skatt på gruvdiesel och vinstutdelning från statliga bolag kom upp. Däremot berördes inte förhandlingarna med facken om lönesänkningar.
- Jag ser till att hålla mig långt borta från alla diskussioner som ska skötas av arbetsmarknadens parter. På de ställen där regeringarna har lagt sig i lönebildningen har det slutat i katastrof.
Vid arbetsförmedlingen fick han beskedet att den öppna arbetslösheten har stigit från bottennoteringen 2,1 procent förra sommaren till 3,9. Det är en ökning med 70 procent och det är framför allt ungdomar som har drabbats.
Men det handlar fortfarande inte om några stora siffror räknat i antal personer. Därmed har det hittills inte funnits något stort behov av massiva stödåtgärder.
Värsta scenariot
Det värsta scenariot är att krisen för LKAB förvärras och leder till massuppsägningar. Det skulle få konsekvenser bland de övriga företagen också.
- Företagen i Kiruna avvaktar så länge LKAB avvaktar. Vi arbetar mycket med att få företagen att in praktikanter tills de vågar börja anställa igen, säger Kristina Palo, chef vid arbetsförmedlingen i Kiruna.
Beredskapen finns
Enligt Sven-Otto Littorin finns det en beredskap att snabbt sätta in åtgärder på orter där det läggs stora varsel. Beredskapen ska till och med vara bättre sedan länsarbetsnämnderna och Arbetsmarknadsverket avskaffades och man inrättade den nya centrala myndigheten Arbetsförmedlingen (som inte ska förväxlas med de lokala arbetsförmedlingarna).
- Om det skulle hända något kan Arbetsförmedlingen styra hit pengar snabbare än på länsarbetsnämndernas tid, säger han.
Åtgärderna ser dock annorlunda ut jämfört med till exempel gruvkrisen på 1980-talet. Numera är det enligt Kristina Palo ingen som placeras i åtgärder bara för att putsa arbetslöshetssiffrorna.
- Vi har en tradition av hög arbetslöshet och traditionella arbetsmarknadsåtgärder här. Men numera är det arbetslinjen och snabbaste vägen till arbete som gäller, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om