Litet intresse för halk- banan
Kiruna halkbana var inte särskilt populär i år heller. Beläggningen var bara 33 procent under den senaste säsongen.
Kiruna halkbana invigdes vintern 2007. Men den har inte gått särskilt bra sedan dess. FOTO: Jessica Rosengren
Foto: Jessica Rosengren
Den totala intäkten (hyra av halkbana) för vintersäsongen 2010 stannade på drygt 116 000 kronor. Antalet gäster var 224.
Är ni nöjda?
- Nej, det är vi så klart inte, säger Anders Sundholm.
Halkbanan invigdes vintern 2007 med pompa och ståt. Kiruna kommun har plöjt ner omkring 30 miljoner kronor i satsningen. Drift och försäljning har sedan dess skötts av Kiruna Proving Ground där flera aktörer ingår.
Lågkonjunktur
Vintern 2008 kom höjdpunkten då beläggningen var 65 procent. Men redan året efter var nyttjandegraden nere på 35 procent.
- Det är en internationell lågkonjunktur och bilmarknaden har havererat, kan man nästan säga. Men långsiktigt tror jag fortfarande att det är ett bra projekt, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).
Kiruna kommun har bara fått in 10 000 kronor på halkbanan i år.
Ni har satsat miljoner och får så lite tillbaka?
- Det har ju aldrig varit ambitionen att Kiruna kommun ska ha direkta intäkter. Vi tror att halkbanan är bra för näringslivet, det blir en massa kringeffekter när folk kommer hit för att handla, bo och äta till exempel, säger Kenneth Stålnacke.
Uppryckning
Kommunalrådet Lars Törnman (S) är inte nöjd.
- Förhoppningen var ju inte att den skulle generera så små belopp. Det måste till en uppryckning. Om det ska bli lönsamt är det viktigt att större företag satsar, speciellt Volvo som började att driva frågan om halkbanan, säger Törnman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!