Liten risk för miljöpåverkan efter Herculeskraschen

En analys av vattenprover är klar om två veckor.14 dagar i förväg slås det fast att miljöpåverkan efter Herculeskraschen blir ytterst liten. - Vi behöver inte vara rädda, säger Rebecca Möller, chef för miljöanalysenheten vid länsstyrelsen.

Foto:

KIRUNA2012-03-29 13:34

Det har ännu inte gått att utesluta att kraschen kan påverka miljön. Och det kan man inte göra nu heller. Men risken påstås vara väldigt liten.

- Vissa beståndsdelar i flygbränslet som finns utspritt på glaciärerna kommer att avdunsta. Vår bedömning är att det som blir kvar kommer att spädas ut när snön smälter och föras genom glaciären och bort via bäckar under sommaren, säger Rebecca Möller.

Liten risk
Det har tagits vattenprover i området nedanför Rabots glaciär. Provsvaren kommer inte förrän om ungefär två veckor. Men enligt Rebecca Möller kommer miljöpåverkan att bli ytterst liten. Hon säger även att proverna inte lär visa någon förorening eftersom snösmältning ännu inte har ägt rum.

- Människor och djur känner stark lukt från vatten som är förorenat med bränsle. Risken att någon får i sig farligt, förorenat vatten är mycket liten, säger hon.

Hur kan ni vara så säkra innan svaren har kommit?
- Man kan se var på snön och marken som bränslet har hamnat. Det är väldigt gult. Och när det ligger på glaciären gör det ingen skada. För där finns inga levande organismer. Resten kommer att spädas ut när snön smälter. Men det är viktigt att vi följer upp det här med nya mätningar i vattnet, säger Rebecca Möller.

Statens haverikommission arbetar i området för närvarande. Det är ännu oklart vad som skall göras med vrakdelarna som troligen tinar fram i takt med att soltimmarna ökar.

- Det pågår ett arbete med att reda ut ansvarsfrågor ur ett rent juridiskt perspektiv. Både i Sverige och i Norge, säger Försvarsmaktens miljöchef Arne Wessner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om