"Ledarna har gått igenom ett träningsprogram med olika steg och deltagit i kurser"

Den finska klätterkursen på Kebnekaise saknade certifierade bergsguider. Det enda kravet på deltagarna är att de ska vara över 18 år gamla och gärna ha erfarenhet av friluftsliv.

"Skulle du vilja gå till sjukhuset och bli opererad av någon som inte har licens? Det här är precis samma sak", säger Dick Johansson, internationell bergsguide.FOTO: Maria Unga

"Skulle du vilja gå till sjukhuset och bli opererad av någon som inte har licens? Det här är precis samma sak", säger Dick Johansson, internationell bergsguide.FOTO: Maria Unga

Foto: Maria Unga

Kiruna2010-07-29 06:00
Sedan lördagen har de 35 deltagarna i kursen tältat på Storglaciären som ligger intill Tarfala forskningsstation. Kursen är en introduktion för nybörjare i hur man rör sig på glaciären och klättrar lättare leder.
Fallskärmsjägarnas förening i Finland har arrangerat 20 liknande kurser i samma område sedan 2007.
- Eftersom vi inte har några professionella klättrare som leder kursen så är det viktigt att vi är på samma ställe år efter år och blir bekant med klätterlederna där. Det är en trygghetsfaktor, säger Jouni Rajala.
Tre klättrare föll
Enligt honom finns det åtta ledare på kursen som klättrar på fritiden och har kunskaper om området.
- Ledarna har gått igenom ett träningsprogram med olika steg och deltagit i kurser, bland annat i första hjälpen. Alla klättrar på fritiden men de är inga professionella klättrare, säger Jouni Rajala.
Under tisdagen skulle två replag ta sig upp för Pallins korridor, en ränna av snö och is som är ungefär 200 meter lång. Det första replaget som bestod av fem personer hann inte mer än 50 meter innan olyckan inträffade. Ett stort stenblock föll från ena kanten av rännan rätt ner mot gruppen av klättrare.
Den andra och tredje personen i ledet blev träffade av stenen och föll. I fallet drog de också med sig personen som klättrade först. Klättrare nummer fyra och fem lyckades hålla sig kvar på väggen.
- Det var ett kort fall, det var stenraset som orsakade döden för mannen och kvinnan som träffades. De hade en väldig otur, säger Jouni Rajala.
Han berättar vidare att det blev svårt för det olycksdrabbade klättrarna att ta sig ner från rännan.
- Det andra replaget som befann sig längre ner hjälpte till. De hade radiokontakt med de övriga deltagarna på kursen och fick assistans av ytterligare två replag som kom till platsen, säger Jouni Rajala.
"Såg säkert ut"
Tidigare år har kursen fått avstå från klättring i Pallins korridor på grund av osäkra snöförhållanden och risk för laviner, men det här året såg förhållandena bra ut enligt Rajala.
- Ledarna hade klättrat från toppen och ner, snömässigt såg det säkert ut. Dagen innan olyckan hade ett annat replag klättrat samma rutt utan problem, säger han.
De tre männen som klarade sig undan utan skador startade under onsdagen resan hem till Finland efter en natt på Kiruna sjukhus.
De övriga deltagarna från kursen finns fortfarande kvar vid baslägret på Storglaciären vid Tarfala.
- Vi kommer under dagen ta reda på hur många som vill stanna och hur många som vill åka hem, sedan arrangerar vi hemresorna utifrån det, säger Jouni Rajala.
Innan olyckan beräknades gruppen anlända till Nikkaluokta under fredagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om