Snart drar vintersäsongen igång på allvar i Kirunafjällen när fjällanläggningarna öppnar. Jenny Råghall är lavintekniker och ansvarig för Naturvårdsverkets lavinprognosområde i Kebnekaisefjällen från slutet av februari.
– Det är dåligt med snö i fjällen och det har att göra med att vädersystemen kommit in från fel håll, och det är något som oroar mig lite grann. Ett tunt snötäcke är ett svagt snötäcke. Kommer det mycket snö ovanpå det här så kan vi få en ganska otrevlig vinter.
– Självklart är det svårt att förutspå vädrets och snöns utveckling månader i förväg, och lavinfaran ändrar sig från dag till dag. Det är därför behöver man läsa lavinprognosen varje dag.
Förutom den femgradiga skalan som anger lavinfaran finns det också ett eller flera lavinproblem knutet till lavinprognosen. Problem som kan uppstå en sådan här vinter är något som kallas för bestående flak.
– Bestående flak kan vara ett problem i veckor till månader. Det kan ge stora och djupa laviner som är svåra att förutspå, plus att snötäcket oftast inte visar några tydliga tecken på att det är lavinfarligt.
2018 var en sådan vinter, där ett tunt underliggande snötäcke med stora snömängder ovanpå, skapade problem.
– Vi funderar så klart på om det blir en repris. Då var det svåra lavinförhållanden som bland annat resulterade i en dödsolycka i Kebnekaiseområdet.
Förra vintern kom det väldigt mycket snö i Kirunafjällen.
– Den var ganska enkel vinter, lavinmässigt, säger Jenny Råghall.