Om inte medborgarna och de anställda på sjukhuset i Kalix hade gjort ett så kraftfullt motstånd mot tjänstemännens sparförslag hade det sannolikt genomförts. Det menar Lars-Åke Mukka, centerpartistisk regionpolitiker från Kiruna. Han är tacksam över att "Kalix bjöd upp till fajt".
Läs mer: "Extra: IVA blir kvar i Kalix och Kiruna"
Läs mer: "Sjukhusvändningen – detta har hänt"
Lars-Åke Mukka tror heller inte att förslaget hade inneburit några sparade pengar och har bland annat ifrågasatt hur avvecklingen av narkosläkartjänsterna på sjukhusen skulle gå till.
– Det vi behöver hålla ögonen öppna för är hur det blir med röntgenläkarna. Som jag tolkar det, när jag ser Kalix sjukhusgrupps arbete, hade det inte sparat pengar. För man måste ju ändå ha extra röntgenläkare i Sunderbyn. Det vill säga: Man flyttar bara vården. Och att flytta vården blir aldrig billigare, tvärtom blir det dyrare med alla resor. Så jag tror inte man går vidare och avvecklar röntgenläkarna heller, säger han.
Läs mer: "Akutläkaren om vårdbeskedet: "Fantastiskt"
Läs mer: "Segerkänslan: "Det är helt fantastiskt, jag är så sjukt glad i dag!"
Att Kirunabor och anställda på sjukhuset här inte har protesterat lika högljutt som i Kalix tror Lars-Åke Mukka har sin förklaring i att så många funktioner vid sjukhuset redan har avvecklats.
– Vi har ingen illusion kvar om att vi har ett riktigt sjukhus. Vi har under 14-15 års tid varit väldigt aktiva, men idag är man krigstrött. Det finns inte så mycket energi kvar. Vi har en medicinavdelning, några IVA-platser, en akutavdelning och lite på rehabsidan. Det är bara det som är kvar och det kallar inte jag för ett sjukhus. Det är en förstärkt vårdcentral, absolut inget sjukhus, säger Lars-Åke Mukka.
Även fackklubben Gruvtolvan oroade sig för sparförslaget i höstas. Att ta bort IVA-platser och narkosläkare här, på en ort med tung industri, hade varit både dumt och medfört stora risker, menade man. Nu har en känsla av lättnad infunnit sig.
– Hade vi inte haft kvar det här, vad finns kvar då? Då är det bara plåster och treo som finns att tillgå när det händer någonting, säger Christer Öbom, förtroendevald i Gruvtolvan.
Läs mer: "Sparförslaget oroar Gruvtolvan"
Det går helt enkelt inte att kapa mer på sjukhuset?– Nej, och det måste politikerna förstå. Jag menar, vi tillverkar ju inte marshmallows. Vi är en tung industri, både ovan och under jord. Att avrusta mer och mer, nej, det går inte. Den här gången verkar de i all fall ha tänkt till. Så visst är jag glad idag, fortsätter Christer Öbom.