För knappt två veckor sedan meddelade kommunen och LKAB att de nu har nått en samsyn efter diskussionerna där landshövdingen har medlat. Kommunalrådet tog beslutet att lyfta detaljplanen för politiskt beslut efter den nya överenskommelsen.
"Nu gäller det att vi inte hamnar här igen" uttrycker Niklas Johansson, direktör kommunikation och klimat på LKAB, i ett pressmeddelande efter beslutet från måndagens extra insatta kommunstyrelsemöte samt fullmäktige.
Han utvecklar och menar, att det känns som att bolaget fått en helt annan förståelse från kommunledningen kring att separera ut planfrågor från vad som styrs av lagar, regler och ingångna avtal "Från andra frågor som Kirunas långsiktiga attraktivitet".
I pressmedelandet står att samtalen har lett till en "gemensam färdplan för framtiden". Samsynen sammanfattas i ett dokument där olika punkter finns spaltade om hur kommunen och LKAB ska samarbeta för Kirunas utveckling. Det ska även tillsättas en styrgrupp för att diskutera dessa frågor. Vilka som ska ingå i denna är inte klart i dagsläget.
– Att kommunen antagit detaljplanen innebär att vi kan fortsätta gruvbrytning i de delar av gruvan som påverkar detta område. Och vi behöver inte dra ner på produktionen i höst, meddelar Michael Palo, direktör för affärsområde järnmalm hos LKAB.
Ett detaljplaneföreläggande innebär att kommunen vid ett bifall hade förlorat rätten att själva besluta om hur området för Gruvstadspark 2:4 ska användas.
I vanliga fall har kommunen planmonopol, men det finns en möjlighet för regeringen att aktualisera bestämmelser i lagen där kommunen förlorar sitt monopol för just den aktuella detaljplanen.
Kommunens beslut att hålla inne med detaljplanen har mött kritik från flera håll. Däribland Företagarna, flera fack och oppositionen. Gruvbolaget har själva sammanfattat kommunledningens agerande för utpressning då kommunledningen krävt löften av olika slag, mot att detaljplanen ska behandlas politiskt.
Experter inom området har även uttryckt att kommuner inte får blanda ihop myndighetsutövning med krav av olika slag.
SGU, Sveriges geologiska undersökning, uttryckte oro till regeringen om att kommunen inte beaktar riksintresset gruvnäring och ett planföreläggande kan aktualiseras. Kommunledningen har konsekvent motsatt sig kritiken. Kommunledningen har konsekvent tillbakavisat all kritik.