Lättare att larma om brott på LKAB

Korruption, diskriminering och brott mot miljöregler. Det är exempel på sådant som bolagets anställda nu, helt anonymt, kan larma om genom en ny visselblåsartjänst.

NY FUKTION. Genom visselblåsarfunktionen Speakup kan LKAB-anställda larma anonymt om de misstänker brottslighet eller liknande bland högre chefer i bolaget.

NY FUKTION. Genom visselblåsarfunktionen Speakup kan LKAB-anställda larma anonymt om de misstänker brottslighet eller liknande bland högre chefer i bolaget.

Foto: Saga Skovdahl/Emma Eriksson/Maria Unga

KIRUNA2016-04-02 08:15

– Vi vill underlätta för oegentligheter att komma upp till ytan. Att kunna larma om problem anonymt är en slags skyddsfunktion för den enskilde medarbetaren, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Tjänsten heter Speakup och ger LKAB-anställda möjlighet att larma om problem eller möjlig brottslighet via telefon eller dator. En extern leverantör översätter röstmeddelanden till text så att medarbetaren inte på något sätt ska kunna spåras.

Meddelandena som rapporteras in hamnar hos LKAB:s etikråd som utgörs av personer som jobbar med ekonomi, juridik och personalfrågor i bolaget.

Tjänsten har kommit till efter önskemål från ägaren - staten - och ska finnas permanent.

Det är i synnerhet personer i ledande ställning - avdelningschefer, vd:ar i dotterbolag och personer i koncernledningen - som anställda ska kunna larma om genom Speakup. Vill man rapportera något om en kollega som inte har en hög chefsbefattning är det de vanliga systemen man ska använda enligt Anders Lindberg.

Då kan man till exempel vända sig till chefen, ett skyddsombud, en annan facklig företrädare, eller till företagshälsovården.

Har ni reflekterat kring att tjänsten kan användas på fel sätt? Att anställda larmar om kollegor som inte har chefsjobb.

– Jo, vi har tänkt den tanken. Och därför har vi varit tydliga med vad Speakup ska användas till i direktiven och när vi berättat om systemet internt. Vi uppmuntrar våra medarbetare att gå den normala vägen och tror att de kan avgöra vilket system de ska använda, säger Anders Lindberg.

Att den nya tjänsten införts handlar enligt honom inte om att man misstror de befintliga rapporteringssystemen. Speakup är snarare att förstå som ett komplement till de ordinarie system, och den uppförandekod som redan tillämpas i bolaget.

Men om någon rapporterar en kollega som inte har en hög befattning, då hamnar den anmälan också hos etikrådet?

– Ja, precis. Då förs den anmälan in i systemet och kommer att utredas, säger Anders Lindberg.

Läs mer: "Dolt sovutrymme upptäcktes inom LKAB"

Läs mer: "LKAB-anställda som sov på jobbet avskedas"

Läs mer: "Källor: Sovutrymmen kan vara flera"

Att rapportera något om en hög chef kan innebära en särskild oro för repressalier. I värsta fall kan oron leda till att man väljer att vara tyst.

– Så det här är ett sätt att kvalitetsgranska hela organisationen, säger Anders Lindberg.

Förra året ledde fyra korruptionsincidenter inom LKAB till uppsägningar och två stycken till omplaceringar. Eftersom det handlar om personalärenden kommentar inte Anders Lindberg dem närmare. LKAB sa också upp kontraktet med företaget LMR efter att personer i bolaget dömts för ekonomisk brottslighet.

Läs mer: "LKAB: Ekonomisk brottslighet bakom uppsagt kontrakt"

Men den nya visselblåsartjänsten har alltså inte kommit till med anledning av oegentligheter som inträffat.

Jan Thelin, ordförande för Gruvtolvan, tycker att det är bra att anställda nu kan rapportera om misstänkt brottslighet och liknande anonymt.

Men han tveksam till att oegentligheterna någonsin kommer att försvinna, oavsett möjligheterna att larma.

– Det finns alltid möjligheter för folk att göra saker under bordet, sådant som inte syns och som man inte kommer åt, säger han och fortsätter:

– Men det känns också lite som att det här är något man vill kunna visa att man har. Sedan hur det fungerar, det vet man ju inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om