Larsson ser ingen slagkraft i IF Metalls avtal

IF Metalls omdiskuterade avtal, som i praktiken kan innebära lönesänkningar, kommer knappast att förlängas eller få några efterföljare inom andra förbund.Det spår Göran Larsson, LO:huvudansvarige när det gäller avtalsfrågor.

Göran Larsson, LO:s huvudansvarige inom avtalsfrågor. FOTO: HANS STERNLUND

Göran Larsson, LO:s huvudansvarige inom avtalsfrågor. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-03-21 06:00
För snart tre veckor sedan undertecknade IF Metall och arbetsgivarna en krisöverenskommelse för industrin. I stället för att varsla om uppsägning ska företaget och facket lokalt komma överens om ledighet och utbildning. Ersättning blir minst 80 procent av den faktiska lönen.
Avtalet har mött kritik, inte minst av Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö som har slagit fast att han är emot alla former av lönesänkningar.
Unik uppgörelse
Metallavtalet var en av punkterna som kom upp när
Göran Larsson besökte
Kiruna under torsdagen. Han har förståelse för att Metall gick med på drastiska åtgärder för att teknikföretagen ska kunna behålla sin personal för att snabbt komma upp i produktion när konjunkturläget vänder. Dock anser han att det var en unik uppgörelse som knappast kommer att förlängas eller spridas till andra förbund.
- Det finns inga andra LO-förbund som är beredda att gå med på något liknande. Den här uppgörelsen passar bara för branscher som konkurrerar med länder som Tyskland, Belgien och Nederländerna där det finns statligt stöd för permittering. Så är det inte till exempel inom handeln och skolan.
"Kalla handen"
Göran Larsson tror att regeringen kommer att falla till föga för trycket och återinföra permitteringsstödet även i Sverige.
- Hittills har det varit kalla handen, men det har visat sig vara dålig politik som knappast kommer att kunna upprätthållas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om