Lars Törnman chockad över Kirunapartiets nya kurs

Lars Törnman höll på att sätta morgonkaffet i halsen i går när han fick läsa om Kirunapartiets tankar om en samverkan med högerpartier.- Det kom som en liten chock att mitt gamla parti ska jobba för att få in Moderaterna i stadshuset, säger han.

Kallställt blir hett igen. Kommunalråden Kenneth Stålnacke och Lars Törnman, samt Annelie Vinsa, Kirunabostäder, konstaterar att det är ett välbehövligt tillskott på bostadsmarknaden i Kiruna.foto: hans sternlund

Kallställt blir hett igen. Kommunalråden Kenneth Stålnacke och Lars Törnman, samt Annelie Vinsa, Kirunabostäder, konstaterar att det är ett välbehövligt tillskott på bostadsmarknaden i Kiruna.foto: hans sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-09-15 14:01
Lars Törnman grundade Kirunapartiet inför valet 1994 och var partiets obestridde ledare fram till det turbulenta mötet i januari i år.
Det var då en majoritet av medlemmarna slutgiltigt beslutade att partiet skulle finnas kvar.
Törnman själv gjorde som han hade sagt och gick över till Socialdemokraterna. En stor del av partiledningen följde efter.
Han har fortfarande kvar vissa känslomässiga band till sitt gamla parti.
Nytt parti med annan ideologi
- Det är klart när jag har byggt upp partiet och är stolt över det jag har åstadkommit. Nu är det ett totalt annat parti som har valt en helt annan ideologi, säger han.
Under valrörelsen 2006 var Kirunapartiets paroll att högerpartierna skulle bort från kommunledningen. Lars Törnman ansåg att det inte fanns någon förankring för en högerpolitik i en stad där en stor majoritet röstade på vänsterpartier.
Till dem räknade han tveklöst Kirunapartiet.
- Den bilden finns fortfarande kvar hos människorna, det är jag övertygad om. Nu är det väldigt många i Kiruna som redan har förtidsröstat i tron på att den grund vi har byggt på i alla år fortfarande gäller, säger han.
- Till att börja med har vi inte bytt ideologi, vi står fortfarande på en socialdemokratisk grund. Och vi jobbar inte för andra partier i den här valkampanjen, vare sig moderater eller andra. Men vi vill byta kommunledning och är öppna för nya samverkanspartners.
- För oss finns det fortfarande tre alternativ för att få en ny kommunledning, att söka samarbete till vänster eller till höger om Socialdemokraterna, eller att jobba i opposition, fortsätter han.
Krokodiltårar
Anders Hultbro anser att Törnmans reaktion är "krokodiltårar från en man som inte har gjort annat än att försöka få Kirunapartiet att försvinna".
- Därför tar jag ganska lätt på hans så kallade omsorg om sitt gamla parti. Nu kämpar han för sin överlevnad i en kommunledning vars tid jag tror snart är över, säger han.
Även Socialdemokraternas ordförande Kristina Zakrisson läste också artikeln i gårdagens NSD. Hon reagerade på moderaten Hans Svedells beskrivning att det var Metall som slängde ut borgarna ur stadshuset.
- Det var Ann-Helen Bergsten som i egenskap av ordförande klubbade beslutet att avsluta samarbetet i alliansen. Jag vet att hon också var drivande i frågan, säger hon.
Ann-Helen Bergsten, som numera är Kirunapartist, tillbakavisar i sin tur Zakrissons beskrivning.
- Det var verkligen inte på det sättet. Det var hela styrelsen som agerade utifrån medlemmarnas beslut, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om