I januari förra året fick de med rörligt elavtal en rekordhög elräkning. Då landade spotpriset för december på knappt 67 öre, riktigt högt för elområde 1 som fram tills dess varit över 50 öre en gång de senaste tio åren.
Men allt det har visat sig vara billigt.
I december 2022 blev spotpriset över 200 öre. Den dyraste dagen låg det på över 600 öre, då pratar vi många hundralappar för en enskild dag.
En villaägare några mil utanför Luleå berättar i ett mejl att han räknar med fyrdubblad elkostnad jämfört med förra året. Det bundna elavtalet på 45 öre kilowattimmen gick ut sista oktober. Dessutom har matkostnaderna ökat med 2 000 kronor i månaden på grund av inflationen och bolåneräntan har blivit 1 500 kronor dyrare. Hårda bud för en trebarnsfamilj.
I Kiruna berättar 82-årige pensionären Lars Ylvin att han och frun Viviannes hus, några hundra meter från stans nya centrum, värms upp med direktverkande el, men att de sedan tidigare uppgraderat sin luftvärmepump till en som ska ge effekt ner till 32 minusgrader.
Trots det landade deras elräkning för december på nära 12 000 kronor. Tre gånger högre än normalt, uppskattar han.
Under årets två sista månader kommer elen ha kostat 19 000 kronor – mer än halva hans pension.
– Det är tufft. Nu har jag lite sparpengar, men ändå. Jag får ut 16 600 kronor i pension men det ska ju räcka till mat, sophämtning, vatten och annat. Det är inte mycket att leva på utan man får gå till sparpengarna, säger Lars Ylvin.
Det bundna elavtalet gick ut i november och då fanns inget rimligt alternativ till att ta ett rörligt elpris. Men Lars Ylvin konstaterar att det finns andra med inte lika hög pension som drabbas ännu hårdare.
Hur länge klarar ni er med de här elpriserna?
– Det vet vi inte. Januari är ju den kallaste månaden och höjs det ytterligare är man uppe i princip i hela min pension. Jag är rädd för det.
Ifjol när priserna var avsevärt lägre än nu fick alla, baserat på sin förbrukade el, strömstöd på upp till 6 000 kronor för tre månader. Men i regeringens kommande elbidrag till hushåll och företag räknas inte pensionärer som Lars och Vivianne Ylvin i Kiruna.
De 55 miljarderna går bara till södra Sverige.
– De måste se till att fixa det här, för folk med låga pensioner kommer inte att klara sig. De måste sälja hus och hem.