Larmet: Asbest i rivningshusen

Ungdomar tar sig in i hus som rivs och ska rivas i gamla Kiruna centrum. Nu varnar de rivningsansvariga inte bara för olycksrisker, utan även för asbest.

Det rivs i gamla centrum i Kiruna – något som medför faror.

Det rivs i gamla centrum i Kiruna – något som medför faror.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-06-05 16:05

Ett efter ett rivs husen i gamla Kiruna centrum. Först kommer stängslen upp, sedan rivs det inne i huset innan husen till slut smulas till marken. Området är avspärrat men den som vill kan ta sig in. 

– För ett otränat öga kan det se ofarligt ut på avvecklingsområdet, men det kan vara farligt ändå”, säger Mari Kuokkanen, projektledare på LKAB.

Hon och de andra som är inblandade i rivningsprocessen varnar för asbest, en mineral som bland annat kan orsaka cancer. Asbesten användes ofta i hus som byggdes före nittiotalet. Asbest är inte farligt inne i ett material, men när det frigörs blir det farligt, berättar Mats Helin, LTH:s projektchef för rivningarna. 

– Att ta bort asbesten är bland det första som görs när husen ska rivas, innan rivning av skåp och annat inne i husen. Och innan huset rivs. 

Alla inblandade parter i rivningsprocessen varnar för asbesten. 

– När man sanerar asbest måste man jobba i en undertryckszon. All luft som finns där inne filtreras. Bryter man den zonen släpper man ut asbesten. Det åker in i lungorna och luftvägar och fastnar.

De som jobbar med att sanera asbest har heltäckande dräkter och mask. 

Mats Helin kan inte säga om någon fått i sig asbest, men vill varna i förebyggande syfte.

– Asbesten syns inte. Om någon får på sig asbest kan det dras med hem. 

Vi har tidigare berättat att ungdomar tar sig in i rivningshus och in på det avspärrade området i gamla Kiruna centrum. Polisen i Kiruna har gått ut i sociala medier och varnat, både för olycksrisker och nu senast för asbesten. 

—Vi tycker det är bra att polisen går ut i media och även till skolor då vi inte vill att nån skadas genom att de ramlar ner från exempelvis tak, men det är också viktigt att nå ut med info om asbest, säger LKAB:s Mari Kuokkanen. 

Mats Helin säger att de vill väcka medvetenheten hos allmänheten om alla risker med att vistas på avvecklingsområdet, som är avstängt för obehöriga. 

Hur vanligt är det med ungdomar i rivningshusen? 

– Vi ser ju att de är där och sprayar, så vi vet ju de är där. Det har krossats glas på innergårdar. Det är ett bekymmer, det vet vi. Framför allt är det viktigt nu att föräldrarna får upp ögonen, säger Mats Helin, projektchef LTH. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!