Lärarna i mönsterskolan: "Det är tragiskt"

Sparkrav och uppsägningar har påverkat arbetet även i Karesuando men en stabil lärarkår skapar trygghet. Eva-Lisa Siggemo och Hans Tuoremaa är två av lärarna på skolan. "Vi känner också av besparingarna och uppsägningar", säger Eva-Lisa Siggemo.

Eva-Lisa Siggemo, jobbar som lärare vid Karesuando skola men har även varit rektor i centrala Kiruna under flera år. Hon betonar vikten av att höja lärarnas status, bland annat genom löner.

Eva-Lisa Siggemo, jobbar som lärare vid Karesuando skola men har även varit rektor i centrala Kiruna under flera år. Hon betonar vikten av att höja lärarnas status, bland annat genom löner.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2022-11-14 06:00

Eva-Lisa Siggemo undervisar i matematik och SO på högstadiet vid Karesuando skola. Generella besparingar som slår på alla kommunens skolor känner man av även här. 

– Vi har känt av kommunens nedskärningar. Vi hade till exempel en fritidsledartjänst som nu är bortplockad. Det blir mer oro bland eleverna, mer stök. Sedan blir det mer på oss eftersom alla elevassistenter är borta så får vi ta även de här eleverna som har det svårt. 

Vad tänker du om kollegors situation på andra skolor i Kiruna kommun?

– Jag tänker att det är tragiskt. Det är någonting som inte fungerar som det ska på skolorna eftersom så många lärare lämnar skolan.

Hon har återvänt som lärare till Karesuando efter att ha jobbat som rektor i några omgångar. På Triangelskolan i Kiruna var hon rektor under en längre tid. 

– Jag kan bara tänka mig vilket problem de har med arbetsmiljön och att rekrytera personal. Det måste bli en högre status på läraryrket. Situationen blir svårare och svårare för vi får fler elever som har större problem. 

Vad säger du med din erfarenhet från andra skolor om Karesuando skola?

– Vi har en stabil lärarkår här och har lätt för att utveckla undervisningen tillsammans. Vi har pedagogiska diskussioner sinsemellan. Man känner att man har ett stöd. Jag kan tänka mig situationerna i Kiruna där de hela tiden har vikarier som kommer in och de måste ledas och hjälpas på plats. Det leder ju till ökat tryck på läraren. Det är tufft.

Hans Tuoremaa, idrott och slöjdlärare vid Karesuando skola, har jobbat vid skolan i 24 år. 

– Vi har en bra skola. Kompetensen finns hos lärarna. Det är en trygghet. Jag har inga bekymmer när jag går hem och inga bekymmer när jag går till skolan. Det är en arbetsmiljö som alla vill ha, kan jag tänka mig.

Vad tänker du när du läser i media om situationen i samma kommun som du jobbar i?

– Man blir ju berörd. Det blir man. Jag förstår dem som börjar på LKAB. Jag har barn som jobbar på LKAB, de tjänar mer än vad jag gör. Men pengar är inte allt. Trivs du på ditt jobb så är det viktigare. Man sätter värde på en sådan arbetsplats. I stort sett alla elever här klarar sina kunskapskrav. Vi hade exempelvis en stor niondeklass som gick ut i våras. De var 23 elever och alla klarade sina kunskapskrav. Det är ett plus. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!