Lärarna missnöjda med lösningen

Lärarna från Lomboloskolan är inte alls nöjda med att elever och lärare är utspridda på olika skolor. Lärarna kräver nu att kommunen ser till att samla alla på samma plats.

Rörigt och trångt för lärarna från Lomboloskolan som hamnade på Hjalmar Lundbohmsskolan. Från vänster: Åsa Särkimukka, Ann-Kristin Andersson ch Elisabeth Vírkkunen. FOTO: HANS STERNLUND

Rörigt och trångt för lärarna från Lomboloskolan som hamnade på Hjalmar Lundbohmsskolan. Från vänster: Åsa Särkimukka, Ann-Kristin Andersson ch Elisabeth Vírkkunen. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-02-04 00:19
En konsekvens av skolbranden i förra veckan är att Lomboloskolans klasser och lärare placerats ut på sex olika skolor i Kiruna. Skolchefen Peter Nordmark har tidigare sagt att det är en lösning som planeras räcka minst vårterminen ut. Hur det blir till höstterminen är inte klart.
Det går dock inte hem hos Lomboloskolans lärare, som i en skrivelse till bland annat skolchefen och kommunstyrelsen, skriver att de går med att arbeta på detta sätt fram till sportlovet, onsdag vecka 9. Senast då vill de ha en ny utarbetad plan på hur den fortsatta undervisningen ska bedrivas "så att eleverna har möjlighet att nå sina mål och få sin garanterade undervisningstid".
Vasallens lokaler
Lärarna vill att lösningen blir tidsbegränsad då de hävdar att det inte håller i längden att ha flera olika arbetsplatser och undervisningslokaler.
"Vår arbetssituation är i högsta grad otillfredsställande och vi riskerar psykisk ohälsa på grund av att vi med detta upplägg inte kan prestera vårt arbete med kvalitet", skriver lärarna.
Kravet de ställer är att samla alla lärare och elever på samma plats, förslagsvis i Vasallens lokaler.
"För att vi ska kunna genomföra en tillfredsställande undervisning kräver vi att få vara tillsammans på en och samma plats eftersom det är i synnerhet viktigt för att kunna stötta varandra efter denna händelse, skriver lärarna.
De kräver också ett stormöte på Folkets hus där föräldrar och media informeras om den rådande situationen.
All information som berör lärarna vill de ha genom sin rektor Soili Hänninen.
Skolchefen har, tillsammans med Bun-ordföranden Roger Suup (S), tagit del av skrivelsen och svarat på kritiken i ett brev som rektorn ska dela ut till personalen. De skriver att de kommer att jobba för att få fram en utarbetad plan, men att det är svårt att utlova en tidsplan eftersom många instanser, som exempelvis nämnd och kommunfullmäktige, är involverade i framtidsfrågan för Lomboloskolan.
Peter Nordmark ser inte någon möjlighet att fixa fram en gemensam lokal inom de närmaste månaderna.
- Undervisningen kommer att räcka till eftersom varje klass fått med sina lärare. Där det inte räcker till har rektorn möjlighet att sätta in extra personal, säger Peter Nordmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om